"Генеральне консульство України в Торонто висловлює розчарування у зв’язку з рішенням допустити трьох російських шахістів участі у Турнірі претендентів Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), який проходить 3-23 квітня 2024 року в Торонто.

Поки росія продовжує своє повномасштабне вторгнення в Україну, щодня обстрілюючи балістичними ракетами житлові будинки, дитячі садки, школи, лікарні та іншу цивільну інфраструктуру, участь російських шахістів, деякі з яких, схоже, пов’язані з російським режимом і організаціями, на які накладено санкції багатьма країнами, включаючи Канаду, у шаховому змаганні в Торонто надсилає неправильний сигнал родинам жертв і міжнародній спільноті. Нормалізація стосунків з росією є недосяжною, поки вона не припинить агресію проти України та не залишить усю суверенну територію України.

З 24 лютого 2022 року російські окупаційні війська вбили понад 450 українських спортсменів і тренерів. Ці спортсмени та тренери більше не зможуть займатися спортом і брати участь у змаганнях. Ця трагедія є прямим наслідком грубого порушення Росією Статуту ООН та міжнародного права, оскільки вона прагне знищити українську державу та націю у геноцидній війні.

У той час, коли міжнародне співтовариство докладає спільних зусиль, щоб притягнути Росію та її режим до відповідальності за їхні злочини в Україні, в тому числі шляхом заборони російським спортсменам брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, участь російських шахістів у турнірі в Торонто підриває ці зусилля.

Закликаємо всіх причетних вжити термінових заходів для скасування участі зазначених росіян у турнірі в Торонто", – йдеться в заяві Генконсульства.