– Як потрібно реагувати Україні на участь росіян у світових шахових турнірах: забороняти участь українських гросмейстерів, як було з Василем Іванчуком, чи ігнорувати цю проблему?

– Шахи зараз – "російський" вид спорту. Хочемо ми визнавати, чи ні – це факт. Росіяни взагалі не грають у командних змаганнях, та під прапором в особистих – це максимум. Усе, що більше у тому світі шахів, який ми маємо – фантазії.

І тут особиста справа кожного, тому що категорично завжди не грати проти всіх громадян росії – це майже припинити грати у "великі шахи", або вихід на пенсію… Тож маємо те, що маємо. Мені краще грати й перемагати, ніж взагалі не грати.

– Чи справді світова шахова спільнота є залежною від росії фінансово і політично, про що свідчить зокрема переобрання Аркадія Дворковича головою FIDE?

– Не все так однозначно. Чому більшість європейських федерацій за Дворковича? Вони ж не залежать від російських грошей, а політично тим більше. У нас дуже погана система виборів у FIDE – це факт. А от залежить вона від росії, чи попри реальність все одно хоче з нею мати спілкування – ось де загадка. Онлайн шахи — це світ Заходу. Шахи федерацій та офіційних змагань – світ Сходу, – сказав Коваленко BBC.

Нагадаємо, Ігор влітку 2022 року відправився захищати Україну від окупантів. Президент України Володимир Зеленський нагородив Коваленка орденом "За мужність".