"Заборона на виїзд на Кубок світу шаховому гросмейстеру Василю Іванчуку – це тотальна ганьба. Міністра Гутцайта з його недолугими поясненнями цього рішення рятує лише те, що більшість людей в нас дуже далекі від світу шахів і не розуміють, про кого і про що йдеться.

Василь Іванчук – це глиба шахового світу, починаючи з 1990-х років. Це людина, яка за життя стала в шаховому світі легендою. Гросмейстер, який впродовж десятиліть був обличчям українських шахів на самій вершині.

Водночас це гросмейстер, найкращі роки якого вже позаду. Невідомо, скільки ще взагалі нагод у нього буде взяти участь в циклах розіграшу титулу класичного чемпіона світу в індивідуальному заліку – циклах, які мають у світі шахів престиж, з яким не зрівняється жодне інше змагання.

Зараз ця нагода ще є, за персональним запрошенням організаторів Кубка Світу. Це змагання якраз є частиною розіграшу. Однак Мінспорту включило "режим вахтера", і ще й вустами Гутцайта вирішило огризатися.
Дуже, дуже шкода, що більшість людей далекі від цієї теми", – написав Данило Мокрик у своєму Facebook.

Нагадаємо, ФІДЕ, яку очолює росіянин Аркадій Дворкович, повідомила, що український гросмейстер Василь Іванчук не отримав дозволу виїхати за кордон, аби взяти участь у Кубку світу. Міністр спорту Вадим Гутцайт відповів, що не отримував листа від Федерації шахів України з проханням випустити Іванчука для участі у турнірі.