Про це повідомляють на сайті Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ). Змагання відбудуться у липні-серпні цього року. Там визначать трьох учасників Турніру претендентів за право зіграти з чинним чемпіоном світу китайцем Дінем Ліженєм.

54-річний Василь Іванчук не отримав дозволу виїхати за кордон через дію воєнного стану в Україні. ФІДЕ написала відкритого листа міністрові спорту Вадимові Гутцайту з проханням посприяти тому, щоб наш гросмейстер зміг взяти участь у турнірі. Звернення підписали, зокрема, п'ятиразовий чемпіон світу Магнус Карлсен, другий номер світового рейтингу Хікару Накамура та екс-володар шахової корони Вішванатан Ананд.

"Іванчук – справжня шахова легенда, знана й обожнювана вболівальниками в усьому світі. Шахіст, який безліч разів прославляв Україну, включно з двома командними перемогами на шахових Олімпіадах. Для кожного з нас можливість зіграти з ним завжди була причиною особливої гордості й задоволення.

Для нас було значним розчаруванням дізнатися, що міністерство відмовляється надавати пану Іванчуку спеціальний дозвіл на виїзд з країни для участі в Кубку світу", – йдеться у листі.

Додамо, що на турнір заявлені російські та білоруські шахісти, однак вони виступатимуть під нейтральним прапором.