Дев’ять тижнів залишається до однієї з найважливіших подій року в світі боксу. 21 грудня на Kingdom Arena в Ер-Ріяді Олександр Усик в поєдинку з Тайсоном Ф’юрі захищатиме титули чемпіона світу за версіями WBC, WBA та WBO. На відміну від травневого бою, коли українець став абсолютним чемпіоном світу, цього разу на кону немає титулу IBF. Пасок цієї організації Усик добровільно презентував переможцю двобою між Ентоні Джошуа та Даніелем Дубуа, і яким 21 вересня заволодів останній.

Олександр Усик розпочав підготовку до бою-реваншу на початку вересня. Чи не зарано він розбив тренувальний табір у іспанській Валенсії та чого очікувати від майбутнього поєдинку Спорт 24 запитав у Заслуженого тренера України Михайла Зав’ялова.

– Михайле Михайловичу, ходять розмови, що матч-реванш між Усиком і Ф’юрі може не відбутися. Щось знаєте про це?

– Знаю, що Олександр розпочав тренувальний табір і готується до поєдинку. Чутки можуть бути будь-які. Ймовірно, вони викликані тим, що минулого разу Ф’юрі через травми переносив бій, і він відбувся лише в травні. Подібна ситуація може виникнути й зараз. Від пошкоджень ніхто не застрахований. Якщо поєдинок перенесуть – це буде дуже погано. Боксери інтенсивно готуються, двобій очікують в усьому світі.

– Навіщо цей бій Усику? Він – чемпіон, найкращий боксер світу. Міг, як і обіцяв, повернутися у важку вагу й знову позбирати пояси в комфортній для себе ваговій категорії. Тим більше, що другий поєдинок з Ф’юрі може піти зовсім не за його сценарієм.

– Усик не та людина, яка буде відмовлятися. Йому подібні розмови не потрібні. Мабуть, хоче розставити всі крапки над "і", щоб не казали, буцімто став абсолютним чемпіоном і одразу змінив вагову категорію. Наче випадково став найкращим за всіма версіями за багато років. Він прийме бій. Та й з фінансової точки зору поєдинок дуже привабливий для обох спортсменів. Хоча, якщо припустити, то й варіант з поверненням у важку вагову категорію також є прийнятним для Олександра.

– Реванш складнішим буде, ніж перший поєдинок, як вважаєте?

– Я впевнений у цьому. Ф’юрі не очікував, що поступиться Усику. Гадаю, якби він у травні переміг, то міг би й завершити кар’єру. Будь-хто хоче піти непереможним. У Тайсона цього не вийшло. Дав про себе знати не зовсім спортивний спосіб життя. Потім про якісь психологічні проблеми згадував. Наразі він набагато менше став говорити. Бо вже не на троні – слухають менше. Британець буде дуже мотивованим. Реванш – це бій його життя.

– Олександр розпочав підготовку за три з половиною місяці до бою. Не зарано?

– У нього підібрана команда професіоналів. Усик не вперше надовго заїхав до табору на кілька місяців. Програма підготовки розписана на кожен день. Його поступово виводитимуть на пік форми. За таким графіком він і став чемпіоном світу в двох вагових категоріях.

У команді українця розуміють, що друге протистояння не буде схоже на перше. Ф’юрі дуже талановитий боксер. Коли у формі, то добре рухається, завдає багато ударів і досягає цілі. Після поразки він зробив висновки. Тому треба очікувати, що проти Усика в грудні вийде краща версія Тайсона.

– Усик проведе два поєдинки в одному році вперше з 2018-го. Тоді він захистив титули у важкій вазі й добрав паски, яких не вистачало для статусу абсолютного чемпіона. Олександр став старший, організм вже по-іншому сприймає навантаження. Чи зможе він як і раніше пурхати наче метелик?

– Сподіваюся, що так. Усик веде спортивний спосіб життя. Він самодостатня людина, але режиму дотримується щодня, навіть коли відпочиває від боїв. З Ф’юрі вони майже однолітки, тож перебувають у рівних умовах. А переможе той, хто краще підготується.

– Коли ми розмовляли в травні, то ви віддавали перевагу Усику. Зараз щось змінилося?

– Так. Передбачаю, що бій складатиметься рівно. Важливу роль відіграватиме психологічна й фізична підготовка, інша тисяча складових факторів. Ф’юрі вийде повернути собі пояси. І не в його інтересах затягувати бій. Він готується віддати все і зав’язати з боксом. Тож шанси на перемогу – 50 на 50.

– В андеркарді бою Усика в першій середній вазі битиметься ще один українець – Сергій Богачук. Що скажете про його суперника, узбека Ісраїла Мадрімова?

– Бокс в Узбекистані – спорт номер один. Мадрімов – колишній чемпіон світу за версією WBA в цій ваговій категорії. Технічний хлопець, тримає удар. Пасок він втратив улітку в поєдинку проти Теренса Кроуфорда. Так одностайно судді вирішили. Богачуку буде непросто. Він також у серпні втратив титул тимчасового чемпіона за версією WBC... Ви ще про Берінчика забули.

– Не забув. Він, знаю, також мав виступити в Саудівській Аравії 21 грудня, але в списку анонсованих поєдинків вечора боксу прізвища Дениса чомусь немає.

– Дивно. Він сам повідомив, що вийде у ринг в андеркарді бою Усика й Ф’юрі. Сподіваюся, що нічого не зміниться. Ото буде вечір українського боксу в Ер-Ріяді!

– Туди б ще Ломаченка. Але кажуть, що він уже пішов "на пенсію".

– Не питайте в мене про нього. Я не розумію його громадянської позиції. Серце в мене до нього не лежить.

Більше ексклюзивів від Геннадія Чеховського

"Воїни мають розуміти, за що нас захищають": Матвій Бідний – про Олімпіаду, підготовку до Ігор-2028 і пріоритетні види спорту

"Успіх – у швидкості": легендарний Христич – про серію збірної України з 10 перемог і найвищий дивізіон

"Включайся, бо все – глина": дворазовий олімпійський чемпіон – про Ігри-2024, відсутність масажиста і повернення до збірної