Вісімнадцятого травня в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) відбудеться головна подія століття у світі боксу. Останнім абсолютним чемпіоном світу у надважкій ваговій категорії був Леннокс Льюїс, котрий зібрав пояси 1999 року. Наступним може стати українець Олександр Усик. Якщо, звісно, переможе британця Тайсона Ф’юрі.

Гонорари розподілені на користь британського боксера. За бій володар трофею WBC отримає 69 мільйонів доларів. Для нашого чемпіона за версіями WBA Super, IBF і WBO приготували 34 мільйони. Незважаючи на нерівний розподіл коштів, букмекери думають по-іншому. Шанси суперників на перемогу оцінюються як 50/50. Такої думки дотримуються й більшість експертів.

Дізнатися, чи справедлива така оцінка і що має вирішальне значення у "близьких" боях, Sport24.ua зателефонував до Таїланду Дмитру Сосновському – головному тренеру збірної України, яка виборює в Азії останні путівки на Олімпіаду в Парижі.

– Дмитре Дмитровичу, свого часу Ф’юрі переміг Володимира Кличка. Якщо порівняти Тайсона зразка 2015 року з теперішнім, який з них несе більшу загрозу?

– Той Ф’юрі, який бився з Кличком, не мав великого досвіду. Але, з іншого боку, 2015-го британець був у кращій формі. Віддам перевагу молодому Ф’юрі.

– На ваш погляд, та перемога була закономірною?

– На мою думку – випадковістю. Володя був кращий у ринзі. Поєдинок виявився дуже спірним. Якби я судив той бій, то віддав би перемогу Вові. Це моя суб’єктивна думка.

Ф’юрі – незручний боксер. У нього велика статура, вага, довгі руки, він незручно викидає руки, б’є з різних кутів. Має хороше відчуття суперника. Своєрідний боксер, нестандартний, назвав би його навіть корявим. Саша, в свою чергу, пройшов школу чистої класики.

– Ф’юрі часто травмується. Це він справді не витримував великого навантаження, чи вдавався до хитрощів, щоб перенести поєдинок?

– Складно сказати, може бути й хитрість. Але, виходячи з того стилю життя, який, як пишуть, він веде, то може й часто травмуватися. Якщо ти не режимиш, не перебуваєш у постійному тренувальному процесі, а потім занурюєшся в підготовку, де треба переносити серйозні навантаження, потім сам бій, де йдуть уже гіпернавантаження, то організм і не витримує.

Він, зауважте, немолодий спортсмен. Це в 21-22 роки організм відновлюється дуже швидко. А в 35 уже через великі навантаження не витримують суглоби, здають м’язи. Шкіра не така еластична, і можуть траплятися розсічення, яких раніше після певних ударів не було.

– Раніше Тайсон заявляв про проблеми з психікою. Судячи з його поєдинків, він психологічно стійкий у ринзі?

– Згадайте його бої – вони не однакові, рівень підготовки боксера в них різний. Можна порівняти його з рівнем майстерності наших боксерів – Усика й Ломаченка. Я їх досконало знаю – вони довго були в моїй команді. Ломаченко завжди боксує на одному рівні. Йому можуть не віддати перемогу, але то суб’єктивні речі. Але рівень у нього завжди високий. Що й показав останній бій з Камбососом. У Саші Усика так само: немає якихось ям, перепадів. Може, звичайно, в якомусь конкретному поєдинку щось не вийти, але він завжди готовий і перебуває на високому рівні. Завжди добре підготовлений функціонально. Школа, яку хлопці пройшли за стільки років у спорті – вона їм дозволяє через мислення й розуміння боксу бути стабільними. А Ф’юрі не є стабільним боксером.

– З чим це може бути пов’язане?

– У них інший менталітет. По життю вони ні в чому собі не відмовляють, у них війни немає вже скільки років. І Ф’юрі не хоче собі ні в чому відмовляти. Йому треба й пива попити, ще якісь речі зробити, які з професіональним спортом у нас не пов’язують. Він так хоче жити. Тому і нестабільний. Вони інакші.

– А наші боксери які?

– У нас є відповідальність в підході до справи. Вони роблять все професіонально. Ось хочуть бути переможцями, вони мають чемпіонську мету і йдуть до неї. Не тільки в боксі, а й у інших видах спорту. Наші багато в чому собі відмовляють – працюють вранці, в обід і ввечері. Усика й Ломаченка ще в молодості на це налаштовував. І вони на дискотеку чи на побачення з дівчиною зайвий раз не ходили. Багато в чому відмовляли собі в побутових речах.

– Скандальність Ф’юрі також можна пов’язати з менталітетом?

– Гадаю, так. Постійно вигадує якісь комбінації, розповідає про якісь брудні вигадані речі. Він себе не стримує. Сашко, ви знаєте, аж не витримав, коли він називав його поганими словами, принижував, називав маленьким, таким сяким. Хоча Саня, і Ф’юрі це напевно знає, вигравав і у габаритних боксерів. Тепер британець називає Усика суперзіркою, найкращим бійцем, з яким він тільки бився. Мабуть, вирішив перестрахуватися. Бо бій уже в суботу. І якщо Саня його відлупить, то Тайсон не зможе потім казати, що він кролику програв. Після останніх заяв Усик уже для нього найкращий боксер у світі.

Дивно: сьогодні каже одне, завтра інше. Ми ж з вами не лікарі-психотерапевти. Але він реально говорить, наче хворий на голову і нічого не розуміє.

– Може треба відповідати тією ж монетою?

– Не треба себе принижувати. Олександр розуміє, що суперник не "нульовий". І всі знають, що зустрічаються найкращі боксери світу. В Усика три пояси, у нього хороша репутація. Йому треба виходити, забирати пояс і ставати абсолютним чемпіоном світу.

– Якщо два суперники рівні за силою, то, з вашого досвіду, які чинники відіграють вирішальну роль для перемоги?

– Тут величезну роль грає підготовка. Треба бути дуже добре готовим функціонально. У ринзі належить мінімізувати багато неочікуваних речей: Ф’юрі – провокативний, може брудний бій вести. Важливо цього запобігти – якщо боротьба піде, удари ліктями і тому подібне. Якщо Саня це витримає, то в свому класичному стилі, на мій погляд, спокійно виграє. Чому кажуть про шанси 50 на 50? Бо в кожного з них є свої переваги.

Мені сподобалося, як на днях Олександр сказав, що не хоче говорити про те, хто виграє, хто програє. Він має вийти в ринг і зробити свою роботу добре. Не виключено, що в прийдешньому бою потрібно буде викластися не на 100 відсотків, а 120 – тобто задіяти резервні сили. Це правильне налаштування.

– Що Усик має зробити для перемоги?

– Потрібна швидка робота ніг, комплекс захисних, контратакувальних і атакувальних дій. Треба тримати суперника на потрібній для себе дистанції й запобігти тому, щоб Ф’юрі міг навіть епізодично атакувати здалеку або присуватися близько, де він зі Сашком буде боротися.

Якщо швидкість у руках і ногах Усик збереже до кінця поєдинку, то, гадаю, все буде добре.

– Які б якості ви відзначили для характеристики Усика?

– Ще колись по аматорах я назвав його українським Роєм Джонсом. Він добре бачить поєдинок, у нього хороше мислення, він гне свою лінію постійно, у нього швидкі руки і швидкі ноги, у нього хороша реакція, він реально добре реагує на удари. Використання цих якостей неодмінно приведе до перемоги.

– Те, що Олександр на профі-рингу не програв жодного поєдинку – це добре чи є в цьому й мінус?

– Тільки плюс. Він бився і з великими боксерами, з високими, які мали довші руки, більшу вагу й усіх перемагав. Якщо у нього немає поразок, то це ще раз підкреслює його високий клас. Він недаремно опинився на Олімпі, заслужив право там перебувати.

– Суддівство на такому рівні грає якусь роль?

– Поки що в поєдинках Олександра упередженості з боку суддів не було – Бог милував. З таким, як Вася Ломаченко, у поєдинках з Хейні чи Салідо, він не стикався. На мою думку, Василь не поступився в тих боях, але судді порахували інакше. Чи візьміть останній двобій Васі з Камбососом. Один суддя раунд віддає австралійцю, хоча в усіх склалося враження, що заслужений майстер спорту Ломаченко б’ється з першорозрядником. Про Кличка з Ф’юрі ми вже згадували.

Я завжди говорю, що наш вид спорту не є об’єктивним. Він суб’єктивний. Є контретна упередженість, коли судді незрозуміло рахують очки в таких поєдинках, як Ломаченко з Хейні, а є рівні бої. Якщо поєдинок "близький", то, звісно, ми будемо казати, що переміг українець. Ти пам’ятаєш бій Серьожі Дерев’янченка з Головкіним? "Близький" поєдинок. Я б перемогу віддав Серьожі, але судді бачили по-своєму. Бо Головкін був чемпіоном, тримав пояси. І всі розповідають, що аби перемогти чемпіона, треба бути на голову вищим за нього. Це неправильно. Якщо ти виграв навіть один-два удари, то переміг.

Сашкові – перемоги! Перемоги нам усім!

Геннадій Чеховський, спеціально для Спорт 24

Більше чтива про бокс

"Спали на цвяхах, ходили по розпеченому вугіллі": Захожий – про спаринги з Нганну і Усиком, розсічення Ф'юрі, випробування юності

"Кузен Ф’юрі був на 40 кілограмів важчим і недооцінив мене": супертяж Миронець про гучну перемогу, прогноз для Усика, табір добряка Баколе

"Злодій має красти, мєнт його ловити, а журналіст…": як майстер спорту з боксу про бандитський Львів писав