– У легкій атлетиці сильна підтримка України й на рівні міжнародної федерації. Але нещодавно Анна Рижикова була на Конгресі атлетів від МОК і казала, що ця організація зневажає позицію українських спортсменів, її особисто це демотивувало. Є у вас розуміння, як боротися з цим?

– Я ставлюсь до цього максимально негативно – це ненормальна та неадекватна ситуація. Ми ж всі добре розуміємо, що кожен спортсмен – це обличчя своєї країни. Це людина, яка несе певну пропаганду. Спортсмен має можливість спілкуватися з іноземними ЗМІ.

І це неадекватно, коли спортсмени, які взагалі ніяк не висловлюються проти війни, їдуть в цивілізований світ і починають спілкуватися з медіа. Розповідають, що вони ображені, їх обділили через відсторонення від змагань. Але ж вони сплять спокійно, нормально тренуються, ні за що не хвилюються, їхні рідні перебувають вдома. Їх ніщо не турбує, а єдина проблема – не можуть виїхати на міжнародні змагання. І от ця людина приїде доносити свою думку іноземцям.

– Через світовий спорт вони зможуть просувати пропаганду рф?

– Звісно. Журналіст буде стояти вже і думати: "Блін, а може не все так однозначно, можна на медаль подивитися з другої сторони". І це дуже погано. Спортсмени українського та міжнародного рівня прикладають максимум зусиль, щоб цього не відбулося: репостами, інтерв'ю. У своїх інтерв'ю я постійно говорю, що ми проти цього – не хочемо з ними змагатися та бачити їх у себе в секторі. Росіянам просто немає місця в цивілізованому світі під час війни.

Але Томас Бах всю цю ситуацію бачить у контексті того, що спорт несе мир та повинен нас об'єднувати. Я не можу таке уявити, бо спорт – це велика політична рушійна сила. Завжди так було і буде надалі. На жаль, ми цього ніяк не змінимо, спортсмени ніколи не стануть людьми поза політикою.

Спортсмени – це політичні фігури, тому що вони є обличчям своєї країни та представляють всю націю. Це як президент приїжджає на перемовини з іншим президентом, так і ми виїжджаємо на чемпіонати світу на перемовини з іншими людьми спорту та вболівальниками. Просто це різні рівні.

– Спорт – вид культурної дипломатії?

– Цілком погоджуюсь з цим твердженням. І я не знаю, як нам втримати її, бо росіян повертають до змагань. Таких міжнародних федерацій все більшає. І ми чудово розуміємо, що у будь-який момент може бути прийнято рішення про допуск росіян до Олімпійських ігор. В одних видах спорту їх не допустять до кваліфікації, бо федерація стійко стоїть на боці України. Але в інших видах вони вже завойовують ліцензії. Це ж ненормально", – сказала Бех-Романчук для Tribuna.