УКР РУС

"Чому в нас є подвійні стандарти?": Харлан – про заборону виступати з окупантами на світовій арені

9 липня 2023 , 20:19 / Читать на русском

Зіркова фехтувальниця Ольга Харлан оцінила рішення Міністерства молоді та спорту України заборонити українським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях разом з агресорами.

"Як я ставлюся до бойкотного наказу Мінспорту? У деяких видах спорту, як це було з дзюдо, наші спортсмени не поїхали на ЧС, тому що там були допущені військовослужбовці, перші номери світового рейтингу. Тоді я бачу хоч якийсь сенс в цьому бойкоті.

Харлан зворушливо присвятила свою перемогу на Європейських іграх українським воїнам

Тут я сенсу не бачу жодного. Їдуть 25-ті номери російського рейтингу, вони роблять це навмисно. Тому я вважаю, що в цей момент федерації чи спортсмени мають самі це вирішувати, у них ніхто не повинен забирати статус національної федерації. Вийшли ж нові поправки до наказу, там тепер написано "не відряджати". Що це означає?

Змінили конотацію, але нема пояснення цього. Так, я також запитувала про це, на жаль, немає жодної конкретики. Я хочу розуміти, чи можу тоді їздити на змагання за свій рахунок? Я готова їздити своїм коштом і готова представляти Україну. Я готова фехтувати, добиватися відсторонення росіян, розповідати про війну. Коли я фехтувала на Європейських іграх, робила саме це.

Мені здається, таких моментів повинно бути більше. І я дуже хотіла виграти там. Попри те, що ці змагання для мене та для олімпійського рейтингу нічого не вирішували. Але я дуже хотіла виграти, тому що знала: я привезу цю золоту медаль, буде грати гімн – всі це побачать, буде приємно. Бійцям, які нас захищають, моїм батькам і спортсменам, які не мають мотивації зараз, щоб всі знайшли в собі сили.

Хочу, щоб Україна дуже сильно пишалась цим моментом. Тому що в такі важливі й скрутні часи ми все одно йдемо вперед, ми б'ємося, ми добиваємося результатів. Кожен у своїй сфері. Тому я вважаю, що свій бойкот, свою позицію також можна активно висловлювати там, на світовій арені. Тому що спортсмени – це ті люди, які зараз транслюються на весь світ. За цей час у мене брали інтерв'ю дуже багато міжнародних ЗМІ. Від США до Японії. Від європейського світу багато інтересу.

Україна виступить на ЧС з фехтування попри допуск агресорів, але є нюанс

Тому просто закривати очі чи стояти осторонь, знаючи для чого росіяни роблять це, для мене дуже дико. У кожній федерації свої якісь проблеми, свої позиції. Але це всюди, окрім спортсменів, які зараз змагаються на тенісному корті. Я, звісно, тільки підтримую те, що вони роблять, змагаються і борються. При цьому вони ще й допомагають Україні. Але питання не до них, а до тих, хто ухвалює такі рішення: чому в нас є подвійні стандарти, чому одним можна, а іншим – ні?

При тому, що в нашому виді спорту росіяни просто відкрито кажуть, що ми просто не хочемо, щоб українці змагалися. Тому що ми знаємо рішення вашого Мінспорту і реагуємо на нього своєю заявкою", – сказала Харлан у коментарі Tribuna.com