– Напередодні Шахтар попрощався з Патріком ван Леувеном, особисто тобі вдалося пограти під його керівництвом у обох українських колективах. Як сприйняв цю новину?

– Це футбольне життя, на жаль. Тренери міняються, футболісти залишаються. Я сподіваюся, що це буде позитивне рішення для Шахтаря, насамперед. З Патріком я знайомий ще із Зорі. Можу сказати, що було неприємно прощатися, але це таке футбольне життя.

– Є щось таке, що шокувало тебе після трансферу в Шахтар?

– Я був приємно вражений від організації в цьому клубі. Я чув від хлопців, що тут все на високому рівні, але навіть не думав, що настільки. Мене це дуже вразило: організація, підхід до всього. Ти тут думаєш тільки про футбол. Я вважаю, що це один із найголовніших пунктів, які можуть бути у клубі і у професійного футболіста.

– Ти прийшов у команду, коли нею керував Ігор Йовічевіч. Можливо, була якась мотиваційна фраза чи порада для тебе, яку ти пам’ятатимеш завжди?

– Я думаю, що ви багато спічів Містера бачили в Instagram і на просторах інтернету. Він був психологом. Було багато психологічних настанов від нього перед кожним матчем: як чемпіонату України, так і Ліги чемпіонів. Щось одне я б не став відокремлювати, але багато чого запам’яталося з цього моменту.

– З ким тобі вдалося найбільше здружитися?

– Прекрасні стосунки зі всіма хлопцями. У нас дуже гарний колектив, дружній, що я вважаю запорукою нашого успіху в минулому сезоні. Найбільше спілкувався з Богданом Михайліченком, коли він ще був у команді. З ним ми знайомі з дитинства, разом були в академії Динамо Київ. А так, ще раз повторюся, зі всіма дуже добрі стосунки.

– За часів Йовічевіча склад Шахтаря складався практично з українців. Зараз у команді з’явилися легіонери. Як вдається з ними комунікувати?

– Не всі знають, на жаль, англійську мову, лише декілька з них. Тому намагаємося щось говорити українською, вони дещо розуміють з футбольної термінології.

– Зараз виконувачем обов’язків головного тренера є Даріо Срна. Передусім хочеться дізнатися, які нововведення з’явилися в команді?

– Я сказав би так, як ви вже бачили в соцмережах, він дав нам більше свободи. Як на футбольному полі, так і поза його межами, що я вважаю дуже важливим. Це одне з нововведень. Змінився також тренувальний процес, підхід, і я сподіваюся, що це позитивно вплине на результати команди і взагалі на нас.

– Як тобі працювати під його керівництвом?

– Ми працюємо лише 5 днів (інтерв’ю записувалося 23 жовтня, – прим. Спорт 24). Відчувається, що змінилася атмосфера в команді, стала більш позитивною. Ще раз повторюся, я вважаю, що це дуже важливо для подальшого успіху.

– Що скажеш про Срну? Давай назви топ-3 якості, якими можеш його охарактеризувати.

– Це легенда футбольного клубу Шахтар, можна навіть сказати світова легенда футболу. Приємно працювати під керівництвом такої легенди. Як у тренера в нього небагато досвіду, але все одно, видно, що він намагається нам допомогти. І я вважаю, що його призначення – позитивний крок для нашої команди.

Щодо якостей, то найперше – це професіоналізм. Не знаю, як це правильно сказати, але він намагається комунікувати зі всіма, підтримувати, це не дружні стосунки, але це більше, ніж зв’язок між футболістом та тренером. Це дуже важливо. І відданість, відданість ФК Шахтар – це теж одна з найголовніших його якостей.

– Перейдемо до Ліги чемпіонів. "Гірники" уже зіграли два тури групового етапу. Як зараз можеш оцінити групу Шахтаря?

– Все у наших руках. На жаль, ми програли Порту, а другу зустріч виграли в Антверпені. У нас ще попереду дві важливі гри з Барселоною. Потім на нас чекає ще два матчі. Все у наших руках, силах. Будемо намагатися здобувати позитивний результат в кожному матчі. Сподіваюся, ми досягнемо нашої мрії – вийдемо з цієї групи.

Старт у Лізі чемпіонів видався невдалим. Однак для тебе це був дебют. Престижний турнір, досвідчений суперник. Які твої емоції були на той момент?

– Я б сказав, що з дитинства мрія кожного футболіста, який приходить у 4-5 років займатися футболом – це одного разу зіграти в Лізі чемпіонів і національній збірній. Мій дебют в ЛЧ відбувся. Я, звісно, дуже цьому радий, але, на жаль, ми не змогли досягнути позитивного для нас результату в тому матчі. Проте це момент, який я запамʼятаю на все своє життя.

– Чого очікуєш від себе на цьому турнірі? Ставиш якісь цілі?

– Насамперед, у нас командні цілі – вийти з цієї групи. Це найголовніше.

– Як оціниш Порту? Які висновки після цієї поразки зробив для себе?

– Немає слабких команд, всі сильні, майстерні в Лізі чемпіонів, тому це також майстерна команда, з якою було нелегко. Але я вважаю, що ми можемо грати з такою командою, можемо перемагати. У нас буде матч-відповідь у Порту, намагатимемося досягнути позитивного результату.

Протистояння з Антверпеном, твоєю колишньою командою, було валідольним. Наскільки змінилися бельгійці з того часу, як ти виступав за них? Можливо, у чомусь додали або навпаки втратили?

– Я б сказав, що команда додала. Це гранд бельгійського футболу, чемпіон Бельгії, також вони виграли Кубок, Суперкубок, а зараз грають в Лізі чемпіонів. Видно, що клуб прогресує, це дуже важливо. Команда змінилася на 95%, вона стала сильнішою. Тому приємно бачити, як навіть колишній колектив прогресує.

– Після цього матчу всі активно обговорюють юного Артура Вермерена. Що ти скажеш про нього, складно було йому протистояти?

– Я можу оцінити його лише по нашій грі. Це дуже розумний футболіст, це було відчутно на полі, тому я думаю, що у нього велике майбутнє і бажаю йому тільки успіхів.

– Наступна Барселона. Є мандраж перед поєдинком?

– Я не сказав би, що мандраж. Це, навпаки, інтерес зіграти з такою командою, на такому рівні. Тому думаємо про цю гру, налаштовуємося і буде цікаво спробувати себе на тлі такої команди, як Барселона.

– Які шанси Шахтаря вийти в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів?

– Шанси вийти з групи є. У нас попереду ще 4 гри і ми будемо намагатися перемогти у кожній з них. Після цього подивимося, на якому місці ми будемо.

– Звісно, хочеться, щоб українська команда здійняла кубок Ліги чемпіонів над головами. Та все ж, кого вважаєш фаворитом турніру?

– Манчестер Сіті, Баварія та, звісно, Реал Мадрид – це фаворит у кожній Лізі чемпіонів.

– З ким хотів би зіграти у плей-офф?

– Зараз наші думки лише про груповий етап. Закінчиться ця стадія, будемо думати далі.

Інші інтерв'ю Спорт 24

"Обійняв стіни храму – Бог мене почув": Шапаренко про золото двох Олімпіад, марафон на висоті 3500 метрів і музику Івасюка

"В Україні мені платили копійки": легендарний Шаріпов – про золото Атланти-96, страшні наслідки кар’єри і життя за Океаном

"Швидка забрала мене в лікарню, а медсестра продала інформацію жовтій пресі": відверта Баюл – Олімпіада-94, нагорода від Клінтона, велика афера і Playboy