12 березня 2003 року. Другий груповий етап Ліги чемпіонів (і таке колись було). Ювентус – Депортіво. 93-тя хвилина, рахунок 2:2. Марсело Салаєта подає з флангу, Трезеге програє боротьбу в повітрі, але на лінії штрафного м’яч підхоплює Тудор і з льоту кладе в кут воріт.

Це, мабуть, найвідоміший гол хорватського захисника в кар’єрі. Той м’яч згодом виявився ключовим для виходу Юве до чвертьфіналу. "Стара синьйора" згодом проб’ється до фіналу, де поступиться Мілану з Андрієм Шевченком, що стане першим українцем, який виграв ЛЧ.

У вирішальному матчі Тудор травмувався і його замінили на 42-й хвилині. Хтозна, як би повернувся матч, якби хорват залишився на полі… Хай там як, але Ігор вже тоді опосередковано доклався до важливої сторінки в історії українського футболу.

Після майже десяти років у Ювентусі Тудор трохи пограв за Сієну, повернувся у рідний Хайдук та вже у 30 змушений був завершити кар’єру гравця через травму.

У тому ж Хайдуку Ігор розпочав вже тренерську кар’єру (асистентом, наставником молодіжки, а, зрештою, головним) і цілком несподівано отримав у підопічні Артема Мілевського. Несподівано, бо перед підписанням контракту з хорватами форвард провалив медогляд в казахському Актобе.

Дует пропрацював недовго і помітних успіхів не досяг. Спочатку звільнили Тудора, згодом розірвали контракт з Мілевським, але в Артема залишилися дуже теплі спогади про наставника. З тих, що приємною теплотою розтікаються усім тілом.

"В один прекрасний день Тудор каже мені: "Міля, я вже не тренер команди, буду йти. У мене є яхта в Хорватії, поїхали покатаємось". Класна була доба. Він мені сказав, що зустрічаємося о 9:30 на пірсі. Я кажу, що питань немає. Запитав, може, взяти щось потрібно? Тудор каже: "Нічого не бери".

У підсумку, приходжу на цей пірс. Там сидить він і ще один тренер – його помічник. Думав, будемо пити каву, а Тудор замовляє кожному два по сто віскі. Це о 9:30 ранку. Як за такого тренера не грати? Як за такого тренера не випити! Насправді було круто. Поплавали по островах, повернулися пізно", – розповідав Мілевський на своєму YouTube-каналі.

Тудор поїхав з Хорватії і попрацював у чималій кількості клубів, в жодному з яких, щоправда, не затримувався надовго. У турецькому Карабюкспорі Ігор перетнувся зі ще одним знаковим персонажем українського футболу Євгеном Селезньовим.

"Я вже адаптувався в команді. Мені тут усі допомагали, і я був просто шокований. Потрапив у таку ж родину, як і в Дніпрі. Тудор – топ-людина. Я провів тільки п'ять тренувань, але вже видно, що у мужика є яйця.

Я кайфував від тренувань та спілкування з Ігорем. Він постійно телефонував – навіть змушував їсти. Коли приходиш з відпустки, то маєш плюс три-чотири кілограми. Переходиш на дієту та салати. Коли він це побачив, то змушував мене їсти все. Ми сиділи за столом і мені носили їжу.

Коли я казав, що мені треба відпочити вдома, він телефонував і питав, що я роблю. Я відповідаю: "Ви ж мені сказали їсти, я їм". Він казав, щоб я показав стіл. І я знімав все це на камеру...", – згадував Селезньов.

Ще одна показова історія про Тудора – його повернення в Ювентус. У 2020-му він знову очолив Хайдук, але заплатив клубу 150 тисяч євро компенсації з власної кишені, аби розірвати контракт і стати помічником Андреа Пірло в Юве. Щоправда, співпраця не склалася. Після того досвіду хорват вирішив більше ніколи не працювати асистентом.

Зрештою, у 2022-му Ігор Тудор очолив Марсель. Впродовж тренерської кар’єри хорват багато експериментував зі схемами та підходами, але врешті прийшов до гри з вінгбеками у розташуванні 3-4-2-1 і тепер рідко відступає від цієї схеми. Йому вдалося класно стартувати в чемпіонаті Франції, де на мить приходу Маліновського команда йде третьою.

Самого українця Тудор хотів придбати ще влітку. І це дуже важливий фактор, зважаючи на те, що в Аталанті Джан П’єро Гасперіні вже не бачив місця на полі для Руслана. Хорват же хоче, аби Маліновський був одним з двох атакувальних гравців, що розташовуються під центрфорвардом.

"Всі в клубі хотіли Маліновського, це було ще влітку. Тому очевидно, що він був однією з наших цілей. Ми її досягли. У нього багато характеристик, він нам дуже допоможе в останній третині поля з його баченням гри та якісним ударом. Мені подобається не тільки його спосіб інтерпретації футболу, але й менталітет", – коментував перехід українця Тудор.

Перші матчі Руслана видалися непоганими, тож є всі підстави сподіватися на успішний тандем українця з тренером, з яким, до того ж, можна при нагоді і випити, і поїсти.

Інші тексти Спорт 24

Новий трамплін, стабільність чи крок назад: чого чекати від Маліновського в Марселі

Мудрик в Челсі: 100 мільйонів євро і завищені очікування, або Як не стати новим Пепе

"Птах на волі": чого чекати від Циганкова у Жироні