"Перший раз, коли я зрозуміла, що можу багато"

Ще у 2020 році впізнати Ангеліну Калініну на вулиці могли хіба що зовсім хардкорні фанати тенісу. Українка ніколи не підіймалася навіть до топ-100 рейтингу і виступала здебільшого на турнірах ITF – куди менш престижних та відповідно не таких прибуткових, як WTA. Втім, заробляти рейтингові бали можна і на таких змаганнях, хай їх там розігрується не так багато, але ж і суперниці відчутно слабші.

У 2021-му Калініна зробила потужний ривок саме завдяки турнірам ITF – зіграла 21 та виграла 5. До того ж українка вперше пробилася у фінал змагань WTA250 – у Будапешті.

"Думаю це був перший раз, коли я зрозуміла, що можу багато, що фізично я стала набагато кращою. Раніше я не була впевнена, що в змозі виграти три турніри поспіль – тому це було невеликою зміною в мисленні. На той момент не одна якась перемога змусила мене повірити у свої сили, я почувала себе краще фізично та морально, відчувала, що можу перемагати. Це був той момент, коли я зрозуміла, що потрібно рости і рухати своєю п'ятою точкою".

Усе це дозволило Ангеліні аж на 7-й рік професійної кар’єри таки пробитися до сотні найкращих тенісисток планети та отримати можливість потрапляти до основної сітки турнірів Гренд Слем без кваліфікації.

Відтак, на початку 2022-го, за місяць до власного 25-річчя, Калініна вперше поїхала на Australian Open. Вилетіла у дебютному ж колі від Джесіки Пегули, але вже сама участь в основі австралійського Гренд Слему дозволила Ангеліні перетнути позначку у мільйон доларів призових за кар’єру – вона стала лише дванадцятою українкою, які це вдалося.

"Чим більше я виграю, тим більше маю грошей"

Початок повномасштабного вторгнення, здавалося, поставить хрест на різкому підйомі тенісистки. Калініна народилася у Новій Каховці – місто окупували у перший же день великої війни. Поряд з домом бабусі і дідуся Ангеліни розірвався снаряд, на щастя, близькі тенісистки змогли вирватися з окупованої території.

Та зайве говорити, як це вплинуло на її психологічний стан. До того ж тренер з фізпідготовки Калініної вирішив залишитися в Україні і тепер не може допомагати їй. Ці функції нині виконує чоловік українки Антон Корчевський. Однак замість того, аби зламатися під цим тиском, Ангеліна змогла знайти додаткову мотивацію – кожен матч став чимось більшим, ніж просто черговим етапом спортивної кар’єри.

"Для мене дуже важливо виграю я, чи програю. Тому що чим більше я виграю, тим більше маю грошей. Я допомагаю не тільки своїй сім'ї, я допомагаю іншим сім'ям та іншим людям. Виступаючи на турнірах, я заробляю гроші і допомагаю чим можу. Тож для мене це важливо. Для людей це дуже важливо і для мене це величезна мотивація".

Навесні 2022-го Еліна Світоліна оголосила про паузу в кар’єрі – на ту мить перша ракетка України вирішила стати мамою. Леся Цуренко, Марта Костюк, Даяна Ястремська дуже важко переживали усе пов’язане з війною і не могли демонструвати стабільної гри. Тож, Ангеліна Калініна спочатку де-факто, а згодом і де-юре стала провідною українською тенісисткою. Еліна Світоліна, призупинивши кар’єру, стрімко втрачала позиції в рейтингу, а паралельний прогрес Калініної дозволив їй стати першою з 2012 року, хто зумів посунути Еліну з українського тенісного трону.

Запорука успіху

Саме психологічна стійкість вирізняє Калініну на фоні більшості суперниць по туру. Програні м’ячі, невдалі розіграші практично не вибивають її з колії, як це часто трапляється з представницями навіть топ-10 рейтингу (що вже казати про досі юних Костюк чи Ястремську). Неймовірна ментальна стійкість власне й стала запорукою недавнього успіху українки в Римі, та про це трохи згодом.

Калініна саме зізнається, що не може пересуватися кортом настільки швидко та вправно, як пікова Світоліна, але цілком може посперечатися з Еліною в іншому її козирі – витривалості. Доказ чому, ми теж отримали у Римі.

Не володіючи надто потужною подачею чи видатним прийомом, Калініна при цьому здатна вимотувати опоненток в тривалих розіграшах та шокувати їх несподіваними атаками навіть з позицій, що, здавалося б, зовсім для цього не підходять.

Упродовж 2022-го Калініна вперше у кар’єрі переграла тенісистку з топ-10 (Габріньє Мугурусу), пройшла по три кола елітних турнірів у Чарльстоні, Мадриді та Істборні, де раніше навіть не стартувала через низький рейтинг, та поки головного успіху Ангеліна добилася вже у 2023-му.

Калініна називає своїм улюбленим покриттям хард, але найуспішніше наразі виступає на ґрунті. Саме на цьому покритті відбувається і головний італійський тенісний турнір категорії WTA1000, який традиційно приймає Рим. Двічі ці змагання підкорювалися Еліні Світоліній, яка донедавна була узагалі єдиною українкою, що виходила бодай до фіналів WTA1000.

Ангеліна стартувала у столиці Італії з двох простих перемог над Блінковою та Кенін, вирвала вольовий тріумф у екс-фіналістки US Open Медісон Кіз і влаштувала справжню битву з бразилійкою Хаддад-Майя. У тому матчі було буквально все – Калініна повела 4:0, розгубила перевагу, програла тай-брейк, була на межі у другому сеті, виграла тай-брейк, програвала 0:3 у вирішальній партії і виграла шість поспіль геймів – тотальне божевілля. Матч тривав 3 години 41 хвилину і став найдовшим у жіночому турі впродовж року.

"Не відчуваю ні тіла, ні ніг", – скаже українка після гри. На щастя, перед наступним поєдинком Ангеліна отримала день відпочинку, адже він теж обіцяв бути непростим. І не лише тому, що в суперниці дісталася 12-та ракетка світу, але й тому, що представляє вона росію.

З Веронікою Кудерметовою Калініна теж грала три сети, але цього разу її перевага на корті була куди відчутнішою. Невдача у другій партії стала радше випадковістю, що Ангеліна і довела, розгромивши росіянку 6:2 у вирішальній частині гри. Руки Кудерметовій українка не потисла. "Тут немає ніякого секрету – її країна напала на мою", – відповість Калініна на прес-конференції.

Два виснажливі поєдинки зіграли свою роль у фіналі проти казашки Єлени Рибакіної. Ангеліна класно почала, але через сильний біль у нозі мусила брати медичний тайм-аут, програла перший сет і знялася з матчу на початку другого. Корт українка покидала у сльозах.

Навіть попри те, що дотягтися до титулу не вдалося Калініна заробила понад 270 тисяч євро призових і 650 очок. Це дозволило вперше у кар’єрі підійнятися на 25-ту сходинку світового рейтингу. Раніше це вдавалося лише п’ятьом українкам: Світоліній, Цуренко, Ястремській, Мєдвєдєвій та Олені Бондаренко.

При цьому Ангеліна усе ще залишається без повноцінних трофеїв на рівні WTA, але є стійке відчуття, що це – зовсім не надовго.

Інше чтиво про теніс на Спорт 24:

"Голова, серце і яйця": новий король тенісу тремтить перед Мессі і надихає Мудрика

Небезпечні матусі: Світоліна повертається за титулом Гренд Слем після вагітності – з кого українці брати приклад