5 травня 2022-го Алькарасу виповнилося 20 років. Відсвяткував іспанець розгромом Борни Чоріча у півфіналі мадридського Мастерсу, а через два дні виграв турнір, здолавши Яна-Леннарда Штруффа. Відбувалося це, до слова, на очах Михайла Мудрика, який спеціально прилетів з Лондона одразу після першої за 10 матчів перемоги Челсі.

Якщо українець вирішив пошукати джерело натхнення, то приклад він обрав дуже вдало. "Голова, серце і яйця. Це правило – мій ментальний фундамент", – розповідає Карлос. Таку настанову він отримав від свого дідуся і заодно головного фаната. Той збирає вирізки з газет про усі успіхи онука з часу дебютного тріумфу 14-річного Карліто на змаганнях в рідній Мурсії. Алькарас-молодший зміг реалізувати давню мрію своєї родини. На дитячому рівні непогані результати демонстрував ще його батько – навіть ставав чемпіоном Іспанії серед юнаків. Втім, плата 40 тисяч песо в місяць за заняття в професійній академії (орієнтовно 250 євро за сучасними мірками) виявилася занадто високою для сім’ї. І це Карлосу-старшому ще зробили суттєву знижку, зважаючи на талант.

Тож не дивно, що на розвиток майбутньої зірки сім’я вже не шкодувала ніяких ресурсів. У три роки батько подарував Карлосу ракетку (вона досі висить у кімнаті тенісиста) та віддав до академії. Щоправда, у першого наставника іспанця Карлоса Сантоса-Боске і були сумніви щодо майбутнього хлопця.

"Я сумнівався, що з нього вийде серйозний гравець. Він міг забути ракетку на корті, якось побився з другом за яблука і груші в їдальні. А ще постійно дуркував – навмисно згрібав ґрунт ногою і робив невеличкі насипи на корті, щоб після зміни сторін поцілити туди, і м’яч відскочив за неочікуваною траєкторією. Карлос так дивно пересувався кортом, що я прозвав його Тарзаном", – пригадує Сантом-Боске.

Втім, досить швидко Алькарас уже став прикладом працелюбності, дисциплінованості, стійкості та розважливості для усіх ровесників. Карлос користався кожною можливістю розвиватися, що отримував не лише від родини та наставників, але й держави. У 2016 році іспанці провели масштабну реформу Королівської федерації тенісу. Величезну ставку зробили на розвиток молодих гравців. Їм допомагають не лише фінансово, але й суттєво збільшили кількість міжнародних турнірів у самій Іспанії. Це дозволяє юним тенісистам заробляти рейтингові очки, не виїжджаючи за кордон.

Упродовж кількох років після реформи стипендії найкращим гравцям зросли з 80 до 525 тисяч євро. В Іспанії проводиться найбільше молодіжних турнірів серед усіх членів європейської федерації.

Тож, успіх Карлоса Алькараса наслідок не лише таланту, але й системної роботи країни. Окрім нього, гучно заявити про себе не так давно встигли й інші молоді гравці – Алехандро Давідовіч-Фокіна, Педро Мартінес, Паула Бадоса, Ребека Масарова. Та, звісно, Карлос виділяється тут з запасом.

З 14 років він займався в академії екс-першої ракетки світу Хуана-Карлоса Ферреро, і останній нині є тренером та одним з найважливіших людей в кар’єрі Алькараса. Свою перемогу на Мастерсі в Маямі у 2022 році Карлос присвятив батькові Ферреро, який помер незадовго до турніру.

У Хуана-Карлоса Алькарас переймає не лише ігрові навички, але й благородну поведінку на корті. Показова історія трапилася у півфіналі того таки турніру в Маямі проти Хуберта Хуркача. Поляк встиг добігти до вкороченого удару Алькараса, але суддя чомусь вирішив, що м’яч двічі відскочив від корту. Іспанець заперечив словам рефері і наполіг, щоб цей розіграш переграли.

Саме перемога на Мастерсі в Маямі у березні 2022 року і змусила вже весь тенісний світ побачити в Карлосі наступного короля кортів. Сам Алькарас намагається уникати порівнянь з Рафаелем Надалем, та це, очевидно, неминуче. Водночас, якщо Рафа усю кар’єру домінував саме на ґрунті, то Карлос уже робить серйозну заявку на те, щоб стати монстром на всіх покриттях. Невдовзі після Маямі тоді ще 19-річний іспанець виграв і Мастерс у Мадриді, де одного за одним обіграв на ту мить представників топ-3 рейтингу: Надаля, Джоковіча і Звєєрєва. Місцеві уболівальники без зайвого жалю замінили у своїх серцях одного кумира на іншого.

Вінцем фантастичного прориву юнака став US Open-2022. Дорогою до титулу Алькарас розібрався з іншими молодими зірками, що, найімовірніше, будуть його суперниками впродовж більшості кар’єри – у чвертьфіналі відіграв матч-пойнт у італійця Янніка Зіннера (21 рік), а у фіналі залишив небагато шансів норвежцю Касперу Рууду (24). Карлос став наймолодшим переможцем турніру Гренд Слем з 2005 року, коли свій дебютний Ролан Гаррос виграв Рафаель Надаль, і узагалі наймолодшою першою ракеткою світу (19 років, 4 місяці).

Пропустивши кілька місяців через травму, Карлос опустився на другу сходинку рейтингу (вершину знову захопив Джоковіч). Але в лютому Алькарас повернувся до справи і більш ніж переконливо доводить невипадковість успіхів. У 2023-му він уже встиг виграти турніри в Буенос-Айресі, Ріо, Барселоні та Мастерси в Індіан-Веллсі (у фіналі розгромив росіянина Мєдвєдєва – 6:3, 6:2) та Мадриді.

При всіх неймовірних успіхах, мільйонах призових, шаленій популярності і перших рекламних контрактах Карлос, принаймні поки, залишається фантастично скромним і по-дитячому невимушеним.

Йому дісталася нагорода "Прорив року" на Laureus World Awards, що називають, таким собі, спортивним Оскаром. Під час церемонії Карлос зустрівся з Ліонелем Мессі і зрадів настільки, що кілька секунд не міг випустити руку аргентинця. Алькарс захоплюється футболом і не приховує, що є фанатом легендарного аргентинця, зокрема, дуже радів успіху Ліонеля на ЧС-2022. Втім, це якось не заважає Карлосу вболівати ще й за мадридський Реал – він навіть завітав до роздягальні мадридців та пофоткався з зірками "бланкос".

Наприкінці травня у Франції стартує Ролан Гаррос-2023. Карлос Алькарас буде чи не головним фаворитом і, мабуть, важко вигадати більш символічне місце, аби остаточно передати корону Рафаеля Надаля новому королю.