Відповідне рішення ухвалили на засіданні конгресу організації в американському Лас-Вегасі, йдеться на сайті ISU.

На офіційних змаганнях сальто були заборонені з 1976 року, коли американець Террі Кубічка виконав елемент на чемпіонаті світу та Олімпійських іграх в Інсбруку. Він залишається єдиним фігуристом, який легально виконав бекфліп на великих міжнародних турнірах.

Сальто були заборонені на змаганнях з міркувань безпеки. Водночас окремі спортсмени вирішували виконувати бекфліп попри заборону – за це їх позбавляли балів.

Лише цього року Адам Сяо Хім Фа двічі виконував сальто назад – у довільній програмі чемпіонатів світу та Європи. З нього знімали по два бали, що не завадило французу фінішувати з бронзою світової першості та відстояти звання чинного чемпіона Європи.

На рівні Олімпійських ігор після Кубічки заборонений бекфліп виконувався лише одного разу – 1998 року, француженкою Сюрією Боналі. Після травми їй вдалося стрибнути сальто з приземленням на одну ногу – рідкісний випадок у фігурному катанні.

Олімпійський чемпіон Пекіна-2022, американець Натан Чен виконав бекфліп із приземленням на дві ноги під час гала-шоу тогорічних Ігор. На той момент він уже гарантував золото одиночних та командних змагань, тож не зіткнувся із жодними санкціями за виконання забороненого елемента.

Згідно з оновленими технічними правилами ISU, виконання сальто більше не передбачатиме штрафних санкцій для фігуристів. Зміни будуть запроваджені на турнірах вже від початку наступного сезону-2024/25.