Почнемо з позитивної ноти – спортивна література нашою мовою є, а її кількість стрімко зростає. А якщо ви впевненні у своїх знаннях англійської, то вітчизняні мережі книгарень зможуть запропонувати вам чтиво навіть мовою оригіналу. Нюанс лише в тому, що книги іноземною мовою, як правило, будуть значно дорожчими, ніж від українських видавців.

Особливо варте уваги

2023 року авторитетний чоловічий журнал Esquire опублікував список із 35 найкращих коли-небудь написаних книг на спортивну тематику. На жаль, лише одна книга з цього списку отримала переклад на українську мову, а саме "Відкритий. Автобіографія", авторства Андре Агассі, одного з найвідоміших професійних тенісистів у світі та першої ракетки планети 1995 року. Книга оповідає про важке ставлення олімпійського чемпіона до тенісу, напружені стосунки з батьком, та як спорт, врешті-решт, став сенсом усього його життя. Книга отримала багато схвальних відгуків критиків за свою щирість та гарно поданий текст, навіть отримала звання "однієї з найбільш пристрасних антиспортивних книг, які коли-небудь були написані суперзірковими спортсменами" через труднощі професійного спорту, сміливо озвучені Агассі.

Автобіографію у 2019 році видав "Наш формат", її можна знайти на полицях книгарень чи на офіційному сайті видавництва. Також ви можете пошукати інші книги зі списку Esquire в різноманітних інтернет-книгарнях.

Біографічна література

В українських книгарнях вистачає біографій спортсменів. Не дивно, адже дізнатись більше про кумира мріє будь-який затятий фанат. Представлені тут як наші відомі земляки, так і зірки світового масштабу. Варто розуміти, що біографічні книги дещо схожі ззовні, адже мають на меті розповісти життєпис того чи іншого відомого спортсмена. Та, якщо копнути глибше за красиві описи, то вдасться поглянути на різноманітні людські долі, які іноді важко розгледіти через екран телевізора чи смартфона.

"Мессі" – Ґільєм Балаґе. Видавництво Старого Лева, 2019 рік.

Про цього титана писали, пишуть і писатимуть ще багато років. Не зміг персоналії Лео обійти й Ґільєм Балаґе, відомий іспанський футбольний експерт та спортивний журналіст. Автор в однойменній книзі пропонує уважно поглянути на життєвий шлях легендарного форварда. Після багатьох розмов із людьми, які можуть впевнено називати себе знайомими та друзями Ліонеля, автор написав розлогу книгу аж на 728 сторінок! Тут і переказ карколомної кар'єри футболіста, і глибокий аналіз того, як аргентинцю вдалося дістатися вершини спортивного олімпу. Якщо хочете дізнатись більше маловідомих фактів про життя Лео, то ця книга для вас.

Лише врахуйте, що біографія видана декілька років тому, тож на згадку про Кривцова можете не сподіватися. А ще під час перекладу наробили деяких помилок, особливо тих, які пов’язані із футбольними термінами. Та на загальне враження від книги це точно ніяк не вплине.

"Шляхетна сила. Моє життя, мій футбол" – Андрій Шевченко, Алессандро Альчато. Видавництво Фоліо, 2021 рік.

Якщо вже говорити про видатних футболістів, то просто неможливо оминути нашого Шеву. Книгу "Шляхетна сила" створено разом з італійським журналістом Алессандро Альчато. Спершу видання вийшло в Італії під назвою "Forza gentile. La mia vita, il mio calcio". Як висловився сам Шевченко, "це скриня всіх моїх емоцій, всього мого життя, спортивного і не тільки".

Великим плюсом цього твору є, власне, безпосередня участь Андрія в її написанні. Завдяки цьому можна краще зрозуміти емоції володаря "Золотого м’яча", поглянути на багато подій, як от Євро-2000 чи етап кар’єри в Мілані саме з перспективи Андрія Миколайовича. Тож для фанатів Шеви та українського футболу – справжній must have.

"Роналду" – Ґільєм Балаґе. Видавництво Старого Лева, 2019 рік.

Після популярної книги про Ліонеля Мессі, Ґільєм Балаґе взявся й за Кріштіану Роналду. Вийшло далеко не так розлого, адже книга вдвічі менша за попередницю, та теж містка й з глибоким аналізом. Автор приділяє багато уваги відносинам Кріша з менеджерами та товаришами по команді, взаємодії із вболівальниками та, як без цього – конкуренції з Ліонелем Мессі. Можна спокійно починати дискусію, книга про якого футболіста все ж краща.

"Мій роман зі спортом" – Анна Різатдінова, 2020 рік.

Анна — українська художня гімнастка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2016 року в індивідуальному багатоборстві та, як виявилось, хороша письменниця.

"Сповна тривала підготовка до головної події мого життя — до ХХХІ літніх Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро. Тоді мені здавалося, що сил не залишилося, нервів не вистачає, і я більше не витримаю колосальних фізичних та моральних навантажень. Аби хоч якось зняти напругу, я, жартома, сказала батькам, що після закінчення ігор напишу книгу, яка зможе мотивувати таких самих дівчат, як я. 21 серпня 2016 року я стала бронзовою призеркою Олімпійських ігор, а через рік попрощалася з великим спортом. У потоці нового етапу мого життя настав момент, коли я захотіла неквапливо згадати та записати все, що довелося відчути й пережити за спортивні роки", – розповіла авторка про ідею написання книги.

Прочитавши цей текст, можна зрозуміти, наскільки важким та самотнім буває життя спортсменів і скільки потрібно вкласти зусиль, аби досягнути значних успіхів.

"Адреналін. Те, що я не розповів" – Златан Ібрагімович, Луїджі Гарландо. Видавництво Фоліо, 2022 рік.

Наш улюблений Ібра теж написав автобіографію. Як стверджується – ту, в якій постає справжнім, без маски, живою людиною. Це хороша книга, щоб краще дізнатися про Златана, почути оповідки про нападника у клубах, за які той феєрив у свій час.

А ось до якості перекладу книги є відверті запитання. Займалась ним та ж людина, що й книгою Шевченка. І проблеми тут наступні – помилки в написанні імен, термінів, нерозуміння описаних епізодів на футбольному полі.

"Менеджмент у стилі "Манчестер Юнайтед". Як стати чемпіоном" – Алекс Ферґюсон, Майкл Моріц. Видавництво Наш Формат, 2018 рік.

Легендарний Алекс Ферґюсон у цій книзі, створеній разом із підприємцем та письменником Майклом Моріцом, багато розмірковує про те, як стати успішним на футбольному полі, а також у житті та на роботі. Тут є і чудові поради, багато прикладів вдалого менеджменту й кейсів того, яким чином досягати поставленої мети.

Якщо ви фанат МЮ, то це взагалі обов’язкова книга для прочитання. Сер Алекс творив історію і ви зможете побачити цей процес зсередини.

"За Маскою" – Тайсон Ф’юрі. Видавництво Book Chef, 2023 рік.

Важко уявити епатажного "Циганського короля" в ролі автора книги, але Тайсон впорався із цим непростим завданням. Біографія "За маскою" є цікавим поглядом на боксера з іншого боку, адже за яскравим образом ховається персона, що бореться з особистими страхами та психічними розладами, навіть намагалася скоїти суїцид.

Ф’юрі також детально описує найважливіші бої власної кар’єри, не оминаючи легендарного поєдинку із Володимиром Кличком. Шкода лише, що книга написана до заруби з Усиком – так би було ще цікавіше її прочитати.

"Маестро. Роджер Федерер: велике життя у великому тенісі" – Крістофер Клері. Видавництво Лабораторія, 2023 рік.

Крістофер Клері провів колосальну роботу, аби написати найбільш розлогу біографію відомого тенісиста. Автор слідкував за Федерером ще з Ролан Гарросу 1999 року, багато спілкувався з ним, а спеціально для книги взяв аж 82 інтерв’ю у його тренерів і суперників, включно з такими легендами світового тенісу, як Новак Джоковіч та Рафаель Надаль.

"Юкі. Людина 400 шрамів" – Олександра Яворівська. Видавництво Брайт Букс, 2019 рік.

Чудова біографія українця за походженням Тараса (Террі) Савчука, легенди хокею, воротаря №1 у світі. Спершу авторка задумувала написати цю історію, як невелике оповідання для власних дітей, та життя "Юкі" настільки вразило авторку, що врешті маленький текст переріс у повноцінну книгу.

Макс Кідрук, відомий український письменник-фантаст, описав цю біографію, як "найкращу книжку на спортивну тематику серед усіх, що потрапляли йому до рук за останні півдесятка років…".

Замість висновків

Біографічних книг про спорт і справді багато, та це лише маленька частина із того, що можна знайти на полицях українських книгарень. На спраглих до літератури читачів ще чекають десятки художніх книг на спортивну тематику, мотиваційних текстів, навіть доповнення до документальних стрічок. Про одну таку книгу, до речі, нам вдалось поспілкуватись з автором. Читайте та розвивайтесь!

Андрій Фісунов, Спорт 24

Більше чтива від автора

Спорт у японській анімації: п’ятірка цікавих серіалів, вартих уваги

Огляд на EA FC 24: стара добра FIFA під новою обкладинкою і мовний скандал

Історія серії ігор FIFA: як кілька пікселів стали футбольним феноменом