Фільмів та серіалів на спортивну тематику, м’яко кажучи, немало. Це вкрай популярний жанр, що за своє довге існування у 110 з лишком років подарував нам багато яскравих емоцій. Одна з перших стрічок на відповідну тематику – "Нокаут", німа кінокартина про бокс із Чарлі Чапліном у головній ролі, що побачила світ у 1914 році. А далі були й оскароносні "Скажений бик" та "Роккі", культові "Карате Кід" та "Воїн", і, як без них, біографічні "Пеле: Народження легенди" та багато, багато інших.

Японці славляться не лише любов’ю до гігантських монстрів, неймовірною працьовитістю та самураями, але й просто колосальним ринком анімованих мультфільмів, що заведено називати просто – аніме. Здебільшого аніме від мультфільмів західного зразка відрізняються більшою орієнтованістю не на дитячу, а на підліткову чи навіть дорослу аудиторію. Пам’ятаєте фільм "Шаолінський футбол"? Це цілком собі аніме, лише в live-action (прим. – з живими акторами) форматі. А про легендарного "Наруто" годі й говорити, від цього мультфільму фанатів ледь не кожен підліток, що застав еру каналу QTV на українському телебаченні.

Мешканці країни, де сходить Сонце, різнобарвні у своїх спортивних уподобаннях. Традиційне сумо та американський бейсбол серед найпопулярніших? Чому б ні. Така різноманітність породжує багато цікавих проєктів, про які ми й поговоримо далі. Існує навіть окрема назва для спортивних аніме – спокон або ж супокон.

Перший крок / Hajime no Ippo (Про бокс)

Головний герой цієї історії – хлопчина Макуноїті Іппо, трішки затурканий, але дуже добрий школяр. Він не виділяється нічим особливим, допомагає матері із сімейним невеликим риболовецьким бізнесом та живе цілком звично. Все змінюється, коли під час чергового побиття шкільними хуліганами Іппо рятує професійний боксер. Той відводить героя до свого боксерського клубу, аби надати йому першу медичну допомогу. Бідний юнак, засмучений власним безсиллям через неможливість дати відсіч кривдникам, б’є боксерську грушу з такою силою, що привертає до себе увагу всього клубу. Виявляється, що Іппо чудово розвинутий фізично – допомога матері на важкій роботі дала про себе знати. Хлопця запрошують до клубу й з того моменту починається його довгий шлях професійного боксера.

"Перший крок" складається з багатьох стандартних для жанру елементів – тут є рішучий та безмежно мотивований головний герой, навчає його старий, трішки сварливий дідуган-тренер, а друзі завжди підтримають та допоможуть у біді. Але, як то кажуть, прості історії найкращі, коли грамотно написані. А пригоди Іппо дійсно можуть вразити – тут і чудово поставлені бої, несподівані повороти та напруга на рингу. Творці аніме не побоялись й експериментувати. Як зробити так, аби глядач зміг відчувати удари через екран? Підкласти звуки двигуна літака, вирішили майстри аудіоефектів. Це просто треба бачити й чути.

Слем данк / Slam Dunk (Про баскетбол)

"Слем данк" має дуже просту зав’язку: головному герою, запальному школяру Ханаміті Сакурагі дуже не щастить у справах амурних. Все справді погано – хлопчині відмовили у відносинах вже 50 разів поспіль. Все змінюється, коли юнак у перший рік навчання в середній школі знайомиться із дівчиною Харуко Акагі та по самі вуха закохується у неї. Дівчина запрошує головного героя до місцевої баскетбольної команди, помітивши його хороші фізичні дані. Сакурагі погоджується, але лише для того, щоб вразити Харуко. Та з часом наш герой щиро вподобає баскетбол і зі своїми новими друзями по команді розділить мрію капітана – перемогти у національному чемпіонаті.

Ця історія створена справжнім мастодонтом своєї справи, надзвичайно талановитим автором Такехіто Іноуе. З-під його пера світ побачив надзвичайно красиву мангу Vagabond про самурая Міамото Мусаші, чоловіка, що прагнув стати найкращим мечником у всій Японії, а також мангу Real про групу молодих людей, що прагнуть грати у баскетбол навіть прикованими до інвалідного візка. "Слем данк" став феноменом, у 2007 році отримавши звання "найкращої манги всіх часів" за версією Агентства у справах культури Японії, а також був нагороджений премією Баскетбольної асоціації Японії за популяризацію цього виду спорту.

Initial D (Про вуличні перегони)

Знову історія про школяра, але цього разу – з відчутним присмаком "токійського дрифту". Головний герой, Такумі Фудзівара, не те щоб полюбляє автомобілі та перегони. А все через те, що втомився від рутинної доставки тофу батькові в сімейний магазин, шлях до якого довгий, звивистий, ще й серед гір. Та в долі були свої плани на Такумі, і той через низку непередбачуваних подій таки змушений був сісти за кермо AE86 свого батька і взяти участь у перегонах. Хлопець поступово закохується у світ стріт-рейсингу й починає свій шлях до звання найкращого дріфт-гонщика усіх часів.

Попри те, що перші серії Initial D дещо застаріли у технічному плані, історія здатна захопити увагу глядача. Кожен знайде щось своє: комусь сподобається атмосфера Японії 90-х, хтось оцінить феноменальну та культову музику жанру Eurobeat, а треті вподобають розмови персонажів про автомобілі та інші попутні нюанси з ними пов’язані. А автівок демонструють тут дуже багато! RX-7, FC і FD, MX-5, Altezza, Evo, Impreza, S2000, Cappucianos, NSX, GTR. Це справжня данина епосі. Ще й до всього, автомобіль часто відповідає характеру водія, що гарно доповнює історію.

Мегалобокс / Megalo Box (Про бокс)

Недалеке альтернативне майбутнє, в якому існує популярний вид спорту – мегалобокс. Від знайомого нам боксу його відрізняє використання бійцями технологічних приводів, що роблять удари швидшими та смертоносними. Головний герой, о диво, не школяр – боєць на прізвисько JD або ж Дворовий Пес, талановитий молодий чоловік, що бореться у підпільних нелегальних рингах у боях із фіксованим результатом. Та в один момент він випадково переходить дорогу найкращому мегалобоксеру у світі, отримавши від нього добрячої прочуханки. №1 бачить талант хлопця та пропонує знову зійтися з ним в офіційному турнірі. JD погоджується та починає важкий шлях на вершину мегалобоксерського рейтингу.

"Мегалобокс" створений, як данина поваги іншому боксерському аніме, що надзвичайно вплинуло на жанр в цілому – Ashita no Joe. Автори вклали дуже багато референсів та посиланок у свою історію.

Синя тюрма / Blue Lock (Про футбол)

Після того, як у 2018 році на чемпіонаті світу з футболу збірна Японії потрапила до шістнадцятки найкращих, місцева футбольна асоціація вирішила залучити до роботи таємничого тренера Еґо Джінпачі. Його місія та ціль – привести Японію до перемоги на майбутніх чемпіонатах світу з футболу. Тренер вважає, що успіх полягає в наявності у команді егоїстичного та напористого нападника. З цією метою він створює навчальний табір "Синя тюрма", де збирає навколо себе триста талановитих бомбардирів з різних середніх шкіл Японії. Тут, в умовах жорсткої конкуренції, учні прагнуть вибороти місце в національній збірній. Один із цих учасників — Йоічі Ісагі, юнак, що вирішив долучитися до програми, аби стати найкращим нападником світу.

Герої цього анімаційного серіалу натхненні справжніми зірками світового футболу. Протагоніст – явний референс на Філіппо Індзагі, а в інших персонажів яскраво проглядаються риси таких легенд, як Роналдінью, Маріо Балотеллі чи Роберт Лєвандовскі. Іноді автори свідомо жертвували логічністю подій та футбольними правилами заради створення напружених моментів, але саме такий підхід подарував надзвичайно пафосну історію.

Аніме вийшло, мабуть, у найкращий час із можливих, розірвавши соціальну мережу Tik Tok. Причина успіху надзвичайно проста – історію про хлопчину, що має намір стати найкращим бомбардиром збірної Японії з футболу транслювали на телебаченні саме тоді, коли на повну гримів чемпіонат світу-2022 у Катарі! А, нагадаємо, саме тоді "сині самураї" розібрались зі збірними Німеччини та Іспанії. У соцмережах жартували, що проєкт "Синя тюрма" виявився справді успішним.

Замість висновків

Різноманітних спортивних аніме дуже багато й ми оглянули лише "вершину айсберга". Ви завжди зможете знайти щось для себе й про той спорт, який вам справді до вподоби. Не бійтесь шукати та відкривати для себе щось нове.

Андрій Фісунов, Спорт 24

Більше чтива від автора

Огляд на EA FC 24: стара добра FIFA під новою обкладинкою і мовний скандал

Історія серії ігор FIFA: як кілька пікселів стали футбольним феноменом