Костянтин Лоханов, Сергій та його дружина Віолетта Біда сподіваються отримати громадянство США і потрапити у тамтешню збірну з фехтування, яка візьме участь в Олімпіаді-2024. Усі троє виїхали до Сполучених Штатів після повномасштабного вторгення в Україну.

Влітку спортсмени вже виступали на чемпіонаті США. Однак у нейтральному статусі.

Додамо, що Олімпійський та Паралімпійський комітети США, а також Федерація фехтування США підтримують наміри фехтувальників.

"Усі троє з цих спортсменів пішли на жертви ціною величезних особистих витрат. Наразили своє життя на ризик, щоб мати можливість представляти нашу націю і ми просимо вас докласти зусиль, щоб підтримати їх у надзвичайній ситуації", - написав Конгресу генеральний директор USA Fencing Філ Ендрюс, повідомляє USA Today.

Щоб отримати громадянство США спортсменам потрібно, щоб Конгрес ухвалив спеціальний закон і його підписав президент Байден. Також адвокат росіян запевнив, що фехтувальники поставили всі необхідні підписи під документами від USA Fencing для участі в змаганнях, санкціонованих американською федерацією, і відмовляються від (підтримки - прим.) вторгнення в Україну.

Російське ж МВС оголосило Сергія і Віолетту в кримінальний розшук за самовільне залишення частини чи місця служби.