"Складні. Хоча на початку вони були дуже добрими. У 2022-му нам допомогли грошима з фонду солідарності, відсторонили росіян і білорусів. Але потім в грудні 2022-го я відчув, що їх почнуть допускати, і пішов у клінч з МОК.

Коли у мене були перші особисті і офлайн, і онлайн розмови з ними, я завжди казав: "Не дивіться на мене як на президента НОК. Не дивіться на мене як на міністра. Дивіться на мене як на українця. Я захищаю свою Батьківщину, свою родину, свою землю. Військові захищають зброєю у зонах зіткнення. Я захищаю на своїх майданчиках, де я можу зробити, щоб їх не було. Тому це ваше право, ображатися чи ні. Але ми, вся спортивна спільнота, будемо боротися, щоб їх не було".

Якщо я скажу, що все ідеально, то буду не правий. Але дуже багато було зроблено. Кожного місяця ми збирали виконком НОК. Дякуючи йому, ухвалили рішення, що якщо росіян і білорусів будуть допускати, то будемо бойкотувати змагання.

Я впевнений на 100%: якби ми не згуртувались, якби ми та я особисто не почали ідею бойкоту, якби не боролись з тим, що МОК та федерації їх хочуть допустити, то все могло б бути інакше.

Зараз росіяни могли б бути під своїм прапором. І в командних змаганнях теж виступали б. І приналежність до ЦСКА та Динамо не врахували б. Я ж весь рік працював з МОК над тим, що вони всі військовослужбовці, що вони отримують гроші з бюджету, підтримку з цих клубів. Що їх не повинно бути на змаганнях, бо вони всі підтримують війну. Якби я не бив на це в МОК, то й в критеріях це не було б прописано.

Це була спільна робота, спільна думка про бойкот, спільна думка повертатися. І ще – росію ж не запросили на Олімпійські ігри. Усі країни отримали запрошення, а росія – ні. Є над чим далі працювати, але було багато зроблено. І Україна знає, що є Національний олімпійський комітет.

Я вважаю, що своїм приходом я ще більше підняв статус НОК під час війни, бо всі зрозуміли, що є така потужна організація з потужною командою, потужним президентом, потужними федераціями, голосом спортсменів", – сказав Гутцайт Tribuna.com.