Раніше на форум допустили 17 російських дзюдоїстів – усіх, кого подавала країна-терорист. Крім цього, на турнір пустили ще 4-х білоруських спортсменів. Частина з них є чинними військовослужбовцями та представниками силових структур своїх країн. Вони виступатимуть під нейтральним прапором.

"Федерація дзюдо України була першою спортивною федерацією в нашій країні, яка бойкотувала змагання, до яких було допущено спортсменів з росії та білорусі. Протягом року збірна України з дзюдо не брала участь у жодних змаганнях, на яких були представлені дзюдоїсти з країн-агресорів. Також після рішення IJF та EJU щодо допуску до змагань представників росії та білорусі, ФДУ відмовилась від будь-якої фінансової допомоги з боку цих організацій.

Федерація дзюдо України продовжує наполягати на тому, що участь спортсменів з країн-агресорів у міжнародних змаганнях у будь-якому статусі є неприпустимою, а їх, так звана, нейтральність – фейкова.

На жаль, допуск російських і білоруських дзюдоїстів до змагань на території Франції – країни-господарки майбутніх Олімпійських ігор, створює прецедент та говорить про негативні тенденції для всього спортивного світу.

Водночас можливий пропуск чемпіонату Європи ставить під загрозу кваліфікацію українських дзюдоїстів на Олімпійські ігри 2024 року у Парижі (Франція). Зважаючи на ці ризики, Президія ФДУ ухвалила одностайне рішення щодо участі нашої збірної у чемпіонаті Європи-2023 в Монпельє", – йдеться в офіційній заяві на сайті ФДУ.

Нагадаємо, чемпіонат Європи відбудеться з третього по п'яте листопада. Цього року росіян та білорусів вже допускали на чемпіонат світу. Україна тоді бойкотувала форум.

Склад збірної України на чемпіонат Європи 2023:

Чоловіки:

  • -60 кг – Артем Лесюк, Дільшот Халматов;
  • -66 кг – Богдан Ядов;
  • -81 кг – Михайло Свідрак;
  • -100 кг – Антон Савицький;
  • 100+ кг – Євгеній Балевський.

Жінки:

  • -63 кг – Юлія Гребеножко;
  • -78 кг – Єлизавета Литвиненко, Юлія Курченко;
  • 78+ кг – Руслана Булавіна, Христина Гоман.