Напередодні Міжнародна федерація боротьби допустила на чемпіонат світу російських спортсменів Абдулрашида Садулаєва, Заура Угуєва і Заурбека Сідакова, які брали участь у мітингу "Zа мир без нацизма" у березні минулого року.

"Ми надіслали листи з фото- та відеофіксацією цих спортсменів. Якщо чесно, нас не здивувала ситуація, яка сталася у міжнародній федерації. Вона є конкретно проросійською, два члени виконкому – росіяни (Михайло Маміашвілі та Наталія Ярюгіна – прим. ред.). Якщо подивитеся склад виконкому міжнародної федерації, не побачите японця, чи ще якихось представників борцівських країн світу.

Тому все зрозуміло. Ми просили надати нам результати перевірки, на що ті відповіли, що це є розповсюдження персональних даних, вони не можуть їх надати. Одного вже зняли, сказали, що ще будуть якісь зміни. Поки що ми їх не бачимо.

Завтра команда вже буде в Сербії, побачимо, що відбуватиметься. Але це було передбачувано. Вони сказали, що вони вже не є членами військових організацій, вони не беруть ніде участі – "повністю нейтральні". Така була ситуація.

До того ж президент міжнародної федерації хоче зустрітися з нашими представниками на ЧС. Не знаю, як воно все розвиватиметься далі. Поки що важко сказати.

Але це – результат їхньої роботи у міжнародній федерації. Поки їхня країна готова фінансувати такі проєкти, доти все це відбуватиметься. На жаль, в нашій країні зараз немає можливостей і ресурсів, щоб вливати кошти в якісь міжнародні федерації, їх фінансувати, підтримувати, бути їхніми партнерами, спонсорами й так далі. А вони радо все це роблять і мають отакий результат. Тому така ситуація, на жаль.

Кого саме вже зняли? Сергія Семенова зняли, це греко-римська боротьба. А по вільній, бачите, там Сідакова теж не було, він от зʼявився буквально десь тиждень або 5 днів тому.

Ми слідкуємо за інформацію. Нам подякували за те, що ми надіслали відповідні фото- та відеодокази, і нам сказали, що ще будуть якісь зміни. Зараз офіційної інформації немає. Ми чекаємо, коли команда буде на місці, коли відбудеться жеребкування, оголошення складу команд і так далі.

Є ще незакрите питання щодо відбору на ОІ. Це ліцензійний ЧС за правилами міжнародної федерації, на ОІ відбирається країна. У нас не розігрують ліцензії спортсменам, ліцензія йде на країну. А оскільки вони нібито "нейтральні" – це кому піде? Як воно буде? Тут дуже багато запитань і в інші федерації. Бо система відбору вже затверджена, і в МОК її точно ніхто змінюватиме", – сказав Блажейко в інтерв'ю Tribuna.com.