25-го червня українські фехтувальники стартують на Європейських іграх у Польщі. На цьому турнірі мали здобувати рейтингові очки у відборі на Олімпіаду-2024 в особистій і командній першостях.

Однак за три тижні до початку форуму у Кракові FIE ухвалила рішення провести окремий особистий чемпіонат континенту. Відтак позбавила фехтувальників змогли поборотися за рейтингові бали на Європейський іграх. Причина такого кроку Міжнародної федерації фехтування – недопуск Польщею російських і білоруських атлетів на ЄІ.

В інтерв'ю для Суспільне. Спорт Харлан зазначила: "У FIE зараз роблять усе можливе, аби повернути до змагань росіян і біорусів, щоб "не було дискримінації". При цьому вони руйнують підготовку до завершення цього сезону і до Ігор загалом. Вони беруть кваліфікаційні змагання і переносять на інші дати та в іншу країну за лічені дні до початку Європейських ігор, підставляють усіх європейських країн-учасниць, у яких є план тренувань.

Для мене це дуже важко. Це дуже важливі змагання в особистому рейтингу, і якщо я не буду виступати на чемпіонаті світу, то в принципі можу забути про особисті змагання на Олімпіаді. Це дуже прикро і дуже болісно.

Авжеж, є багато запитань і до тих рішень, які є в нас. Адже не враховуються окремі види спорту, у яких є певні шляхи потрапляння на Олімпіаду, набору рейтингових очок. Нас усіх під один гребінець зробили. У нас нема іншого вибору – нам треба їхати на чемпіонат Європи та світу в індивідуальних змаганнях".

Нагадаємо, міністерство молоді та спорту України не дозволяє нашим спортсменам брати участь у змаганнях, де присутні преставники росії чи білорусі.