Кожен окремий професійний спортсмен не обмежений на рівні законодавства у праві брати участь у спортивних змаганнях, оскільки заборона діє лише щодо офіційних делегацій національних збірних України.

На думку Міністерства, участь наших спортсменів у спортивних змаганнях, де беруть участь атлети рф/рб, це виключно власне рішення спортсмена та питання етики.

За умови, що саме спортивні федерації порушать рішення Уряду та наказ Міністерства, Мінмолодьспорт зможе розглянути питання про позбавлення статусу національної та розірвання угоди з такою спортивною федерацією (втрата організаційної та фінансової підтримки).

Національна збірна команда України з футболу може брати участь у відбіркових матчах, тому що це, за словами заступника міністра, окремий спортивний захід.

А якщо це буде ЧС чи ЧЄ, де будуть допущені представники рф/рб, то тоді, за логікою міністерства, це підпадатиме під заборону брати участь у таких спортивних змаганнях, тому що спортсмени України будуть мати разом зі спортсменами рф та рб спільний побут, спільне проживання.

Якщо завершаться ліцензійні турніри, а спортсменам рф/рб заборонять брати участь у змаганнях, у наших представників вже не буде можливості брати участь в Олімпіаді-2024.

Відсутні чіткі критерії щодо заборони і як результат, окремі федерації вже самостійно звертаються до Мінмолодьспорту і отримують бажані роз’яснення, а це може створити неоднакові умови для різних федерацій", – написав Беленюк своєму Telegram-каналі.