Колишній олімпійський чемпіон з хокею і Голова Комісії спортсменів НОК Чехії Давид Свобода був змушений покинути посаду політика через надмірний тиск з боку суспільства. Річ у тому, що чеський функціонер славився своїми неоднозначними висловлюваннями щодо російських та білоруських спортсменів.

Свобода неодноразово закликав повернути представників країн агресорів до міжнародних змагань. На його думку, "перша жертва кожного військового конфлікту – це правда". Також Давид запевняв, що далеко не вся інформація про війну в Україні відповідає дійсності. До слова, скандальний посадовець має звання лейтенанта чеської армії.

Екс-голова Комісії спортсменів НОК Чехії підтримав рішення МОК допустити росіян та білорусів до великих турнірів. Така позиція не задовольнила інших представників чеської організації, тому Свобода був щедро розкритикований. В підсумку він покинув політичні обов'язки.

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова прокоментувала скандальне звільнення. "Це покарання не за його думки, а за недотримання того, як має діяти професійний військовий публічно", – цитує Черхонову Insade the games.