З 11 січня на найкращих майданчиках Польщі та Швеції 32 команди боролися за титул, проте зіграти фінальну симфонію судилося лише двом. Національні збірні Данії та Франції зустрінуться у Стокгольмі, щоб вкотре завоювати для своєї країни статус чемпіона. Додатковим стимулом перемогти була автоматична путівка на Олімпійські ігри 2024 року. Проте, змагання відбудуться в Парижі – французи на правах господаря турніру отримали гарантовану участь. Тому навіть за умови програшу у фіналі, Данія також зіграє на Олімпіаді без кваліфікації.

Гравці збірної Данії прагнуть золотими літерами вписати свої імена в історію світового гандболу. Скандинави можуть стати першою командою, яка виграла три Чемпіонати світу поспіль. До цього вони мали честь приміряти золоті медалі на домашньому Мундіалі (2019) та в Єгипті у 2021-му.

Данці впевнено пройшли спочатку перший груповий етап, а потім і другий, в обох випадках зайнявши 1 місце.

Матч чвертьфіналу став справжнім бенефісом для скандинавів. Збірна Данії познущалась над угорцями (40-23) і побила відразу 2 досягнення. Зокрема, встановивши рекордну безпрограшну серію на чемпіонатах світу – 26 матчів. Востаннє данці поступались на ЧС ще в 2019 році. До слова, попередній рекорд належав їхньому майбутньому супернику – Франції. Ба більше, данці обіграли угорців з різницею у 17 м‘ячів – це найбільша перевага у плей-офф чемпіонатів світу з гандболу.

У півфіні Данія впевнено перемогла збірну Іспанії (26-23), оновивши безпрограшну серію до 27 матчів. Скандинави пробилися до фіналу вп'яте за останні 7 кампаній. Єдиною перешкодою на шляху до третього поспіль кубку чемпіонату світу залишається збірна Франції.

Останні кілька років виявились для французьких гандболістів не зовсім вдалими. За попередні три десятиліття ця країна стабільно досягала хороших результатів на міжнародній арені, оскільки жодна команда в історії не потрапляла до чвертьфіналу чемпіонату світу серед чоловіків настільки часто (16 разів поспіль). Останньою знаковою перемогою для них став тріумф на Олімпійських іграх в Токіо (2020).

"Гальські півні" виграли усі матчі Чемпіонату світу 2023. Французи вибороли першу позицію в обох групових стадіях та у чвертьфінальному поєдинку зустрілись зі збірною Німеччини. "Триколірні" без проблем розібралися зі своїм суперником (35:28).

Психологічна перевага та фактор "рідних стін" однозначно додавали шведам впевненості у власних силах. Головний тренер збірної Франції Гійом Жиль не приховував свого занепокоєння перед півфінальним двобоєм: "Ми можемо лише уявити, як ця арена досягне точки кипіння під час матчу, коли всі одягнені в жовте і вболівають за своїх фаворитів". Проте того вечора "Гальські півні" змусили Стокгольм замовкнути. Впевнено здолавши збірну Швеції (31:26), підопічні Гіля оформили путівку до фіналу, де на них чекають непереможні данці.

Гравчиня львівської Галичанки та національної збірної України з гандболу Тетяна Поляк ексклюзивно для Спорт 24 поділилась думками щодо фіналу та розповіла за кого буде вболівати.

"Франція та Данія – це зараз найсильніші команди з гандболу у світі. У обох збірних є висококласні гравці, тож буде цікаво подивитись на їхнє протистояння у фіналі. Данія завжди демонструвала фантастичний гандбол. Нікалас Ландін робить неймовірні речі у воротах, це неможливо описати. Проте, Франція – олімпійські чемпіони і теж дуже потужна команда. Важко когось обрати, але буду вболівати за Данію".

Фінал Чемпіонату світу відбудеться 29 січня в Стокгольмі на арені Теле2 Арена. Початок зустрічі – о 22:00 за Києвом. Надійний букмекер FAVBET фаворитом гри вважає збірну Данії. Коефіцієнт на пермогу скандинавів становить 1.42. Потенційний успіх французів оцінюється у 2.80.

Даніїл Гузь, спеціально для Спорт 24