15-го січня Володимир Зеленський підписав указ №23/2023, згідно з яким вводиться в дію рішення Ради нацбезпеки та оборони щодо запровадження персональних санкцій проти 198 діячів культури та журналістів, які беруть активну участь в російській пропаганді терміном на 10 років. Про це йдеться на сайті президента України.

До списку осіб, проти яких запровадили обмеження, зокрема, потрапили генеральний продюсер телеканалу "Матч ТВ" Олександр Тащін, спортивний коментатор Дмитро Губернієв і дружина дворазового олімпійського чемпіона з фігурного ковзання Євгена Плющенка – продюсерка льодових шоу Яна Рудковська. Санкції також торкнулися генерального директора "Газпром-Медіа Холдинг" Олександра Жарова, голови Міжнародної асоціації боксу (IBA) Умара Кремльова, колишнього головного тренера збірної росії з вільної боротьби Дзамболата Тедеєва та інших.

Додамо, обмеження передбачають блокування активів, заборону на торговельні операції, транзит ресурсів, польотів і перевезень територією України, припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх і спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами й іноземними юридичними особами, відмову в наданні віз, застосування інших заборон на в'їзд на територію України, позбавлення державних нагород України, заборону передання прав на об'єкти права інтелектуальної власності, заборону на придбання у власність землі та інших об'єктів права інтелектуальної власності.