Про це повідомляє Національний олімпійський комітет України.

Лист підписали Президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт, виконувач обов’язків Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко.

Причиною звернення стали неприпустимі висловлювання Маміашвілі на адресу українців та його пропозиція, щоб російські спортсмени приїхали на Олімпійські ігри-2024 на танках.

"Україна закликає МОК запровадити персональні дисциплінарні санкції проти Маміашвілі, зокрема розглянути питання про його позбавлення посад у Міжнародній федерації боротьби. Окремо висловлюємо вдячність редакції watchers.media за додаткові докази порушення умов нейтральності. Наша країна наполягає на необхідності заборони участі російських та білоруських спортсменів у будь-якому статусі, поки триває військова агресія проти України", – зазначають автори звернення.

Неприпустимі вислови російський спортивний чиновник дозволив собі під час спілкування зі скандинавськими ЗМІ. Коли камери вже були вимкнені, Маміашвілі заявив, що вважає українців фашистами. Також він зазначив, що російських дітей потрібно захистити від Фінляндії, тому що "найбільш пріоритетним питанням Фінляндії є права трансгендерів".

Зазначимо, що Маміашвілі народився у Конотопі Сумської області. До 28 квітня 2022 року мав звання Почесний громадянин Конотопа. А у 2012 році навіть отримав від України орден за заслуги 3-го ступеня.