Рибачок потрапила до складу збірної України у каное-одиночці на дистанції 200 метрів. Вона пройшла внутрішній відбір, була затверджена для участі федерацією, а тоді і Європейська федерація затвердила списки учасниць.

Утім, за кілька хвилин до старту Рибачок повідомили, що вона не стартуватиме.

Як повідомив головний тренер збірної України Ігор Нагаєв у коментарі Ukr-canoe, причиною недопуску стало непорозуміння щодо наявності у команди ліцензії у веслуванні на цій дистанції. При цьому тренер зазначив, що Міжнародна федерація каное не сповістила Україну про використаний ліміт здобутих квот на Ігри-2024.

За словами самої Анастасії Рибачок, у команді здогадувалися про можливість виникнення цієї ситуації, оскільки схоже сталося і чотири роки тому перед Іграми у Токіо: тоді за ліцензію відправили боротися веслувальницю Людмилу Бабак, однак у підсумку її результат у відборі не зарахували.

"Але їй бодай дозволили вийти на старт та перевірити себе. На це розраховувала і я. Взагалі розраховувала на ліцензію, бо казали, що це можливо. Вийшла, думала бодай перевірити себе, але за 10 хвилин, коли вже почала виходити на старт, переді мною просто закрили паркан і сказали, що не мають права мене випускати", – наводить слова веслувальниці Суспільне Спорт.

Станом на зараз Україна у веслуванні на байдарках і каное має олімпійські ліцензії у таких дисциплінах: чоловіча байдарка-четвірка 500 м, чоловіча байдарка-двійка 500 м, жіноча каное-двійка 500 м, жіноча каное-одиночка 200 м. При цьому в олімпійських перегонах можуть брати участь не більше 6-ти спортсменів від країни.