На початку 2021 року 23 китайські плавці здали позитивні допінг-проби на заборонений препарат триметазидин під час національних змагань у Шицзячжуані. Про це йдеться у розслідуванні допінг-редакції ARD і New York Times, інформацію вже підтвердило WADA.

Попри провалені допінг-проби, спортсмени не отримали покарання від Всесвітнього антидопінгового агентства. Ба більше, WADA вирішило не проводити власне розслідування і довірилося результатам розслідування китайських посадовців. Останні з'ясували, нібито, причиною позитивних тестів стала забруднена їжа в готелі для спортсменів. Залишки триметазидину знайшли на витяжці та на посуді зі спеціями.

За півроку збірна Китаю у складі з 30 плавців здобула на Олімпійських іграх в Токіо 3 золоті медалі, 2 срібні та 1 бронзову в плаванні. В неї увійшли, зокрема, й ті спортсмени, які провалили допінг-проби. Деякі з них виграли нагороди.

Зазначимо, у медицині препарат триметазидин використовують для лікування стенокардії у дорослих. Він сприяє притоку кисню до м’язових клітин і нарощуванню м’язів. Триметазидин також підтримує роботу серця.

Наразі невідомо, чи виступлять скандальні китайські плавці на Олімпіаді в Парижі, що стартує 26-го липня. Зазвичай за таке порушення спортсменів дискваліфікують на 2-4 роки у тому випадку, якщо триметазидин в пробі знайшли вперше. За другу провалену пробу на цю ж речовину спортсменів можуть відсторонити довічно.