Напередодні змагань країна-господар етапу КС відмовила п'ятьом батутистам у видачі віз через підтримку широкомасштабного вторгнення росії в Україну за підтримки білорусі. Серед них були, зокрема, росіянка Яна Лебедєва та білорус Іван Литвинович. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Попри це пособники агресорів все ж прослизнули на турнір в Німеччині завдяки тому, що отримали Шенгенські візи від Іспанії. Це дозволило їм з'явитися на змагання та завоювати путівку на Олімпійські Ігри в Парижі. І Лебедєва, і чинний олімпійський чемпіон Литвинович взяли участь в статусі "нейтральних спортсменів".

"За місцевими даними, спортсмени мають Шенгенські візи, видані іншими державами-членами. Це дає вам право в’їжджати і залишатися на території всієї Шенгенської зони", – заявив речник Міністерства внутрішніх справ Німеччини.

На тому ж КС в складі збірної України виступила бронзова призерка чемпіонату Європи Світлана Малькова. Її мати напередодні змагань загинула внаслідок ракетної атаки росії на Миколаїв.

"За таких обставин Світлана Малькова має вийти на один батут зі спортсменами, які підтримують війну і, по суті, підтримують вбивство її матері", – йдеться у спільній заяві президента НОК України Вадима Гутцайта та в.о. міністра спорту України Матвія Бідного.

"Вся команда була шокована. У Світлани була істерика. Стрибки на батуті – дуже небезпечний вид спорту, якщо ти в поганому психологічному стані. Через цю ситуацію всім українським дівчатам було дуже важко змагатися", – сказала тренерка української команди Регіна Браїлова.