Комітет опублікував на своєму сайті заяву, в якій засуджується "політизація спорту" з боку Росії.

Мова йде про намір країни-агресора організувати своєрідну альтернативну олімпіаду – так звані "Ігри дружби". Літні змагання під цим сумнівним брендом РФ планує провести в Москві та Єкатеринбурзі у вересні 2024 року, а зимові – в Сочі у 2026 році. З цією метою російський уряд розпочав інтенсивний дипломатичний наступ, спрямовуючи урядові делегації та послів, а також міністерські та інші керівні органи до урядів по всьому світу.

"Це цинічна спроба Російської Федерації політизувати спорт. Комісія спортсменів МОК, яка представляє всіх олімпійських атлетів світу, однозначно виступає проти використання спортсменів для політичної пропаганди. Комісія навіть вбачає ризик того, що спортсмени будуть змушені своїми урядами брати участь у такому повністю політизованому спортивному заході, і, таким чином, будуть використані як частина політичної пропагандистської кампанії. МОК рішуче закликає всіх учасників олімпійського руху та всі уряди відмовитися від будь-якої участі та підтримки будь-яких ініціатив, що мають на меті повну політизацію міжнародного спорту", – йдеться в заяві.

У той же час очільник МОК Томас Бах скептично поставився до ідеї президента Франції Еммануеля Макрона звернутися до Путіна с закликом призупинити бойові дії в Україні на час Олімпійських ігор.

"Маємо бути реалістами. Олімпійський рух не в змозі приймати рішення про війну або мир. Вкотре треба повторити, що ми не політична організація. Щоб залишитися вірними нашим цінностям та вижити, ми маємо бути політично нейтральними", – цитує Баха Le Monde.

Він також вкотре відмовився навіть розглядати питання заборони участі спортсменів РФ та Білорусі в Олімпіаді у Парижі.