Колінда Грабар-Китаровіч – колишня президентка Хорватії, а нині членкиня МОК, яка нині очолює комісію з обрання господарів змагань, – зробила заяву щодо недопуску спортсменів на міжнародні форуми з політичних міркувань.

За її словами, рішення не допускати спортсменів є порушенням Олімпійської хартії, том це може позначитися на шансах країн отримати право на проведення Олімпійських ігор у майбутньому.

"Ми все частіше помічаємо урядові обмеження щодо доступу спортсменів до міжнародних змагань. Важливо, аби всі зацікавлені сторони та господарі форумів дотримувалися етичного кодексу МОК та правил поведінки. Комісія має враховувати будь-які порушення Олімпійської хартії на всіх етапах діалогу", – наводить слова Грабар-Китаровіч Associated Press.

Конкретних назв країн чи прикладів недопуску функціонерка не наводила. Втім, очевидно, що її послання могло адресуватися Польщі та Індонезії, які претендують на проведення Олімпійських ігор-2036.

Не так давно наші сусіди не пустили росіян на Європейські ігри-2023. А Індонезія втратила право на проведення молодіжного (U20) чемпіонату світу з футболу через те, що не допустила на жеребкування представників Ізраїлю.