"Наразі МОК розглядає можливість дозволити спортсменам із російським чи білоруським паспортом брати участь у змаганнях у Парижі як "нейтральні спортсмени" і, як очікується, незабаром ухвалить рішення.

Прийнявши резолюцію, засновану на доповіді Лінди Хофстад Хеллеланд (Норвегія, EPP/CD), Асамблея заявила, що будь-яка участь у нинішньому контексті є "немислимою, і, безперечно, використається як інструмент пропаганди та фактично завадить іншим спортсменам – не в останню чергу українським – стати учасниками".

Зусилля МОК встановити набір критеріїв, що дозволяють цим спортсменам брати участь як нейтральні "не можуть надати необхідних гарантій і не стануть відповіддю, гідною цінностей людської гідності та миру, закріплених в Олімпійській хартії", – заявили парламентарі.

Аргументи за те, щоб дозволити їхню участь на підставі нейтралітету, незалежності спорту та недискримінації "не мають достатньої ваги з огляду на обов’язковість засудження та відмови від скоєних звірств, а також демонстрації повної та непохитної підтримки України міжнародною спільнотою, оскільки вторгнення триває", – заявили в ПАРЄ.

Парламентарі звернули увагу на те, що російські та білоруські елітні спортсмени отримували державну зарплату і часто входили до військово-спортивних команд.

"Здається неможливим, щоб вони продемонстрували свій нейтралітет і віддаленість від цих режимів, не кажучи вже про те, щоб виступити проти війни. Ті, хто це зробить, "поставлять себе в небезпечну ситуацію", – йдеться на офіційному сайті ПАРЄ.