На офіційному сайті ООН опублікували заклик експертів у сфері культурних прав та сучасних форм расової дискримінації і ксенофобії Олександри Ксантакі та Ашвіні К.П допустити росіян і білорусів до міжнародних змагань.

"Рекомендація МОК порушила серйозні питання прямої дискримінації, тому що спортсмени не повинні зазнавати дискримінації за національною ознакою. Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів, які страшенно страждають від війни.

Але Олімпійський комітет зобов'язаний дотримуватись Олімпійської хартії і міжнародних норм в галузі прав людини, які забороняють дискримінацію. Коли держави так відверто ігнорують права людини, у нас більше зобов’язань щодо підтримки наших спільних цінностей", – йдеться у ганебній заяві.

Також в ООН прокоментували умову МОК, що до Ігор-2024 у нейтральному статусі можуть допустити тільки тих спортсменів, які не підтримали війну. "Ця умова відкриває двері для тиску та інтерпретацій. Одні й ті ж правила повинні застосовуватися до всіх спортсменів, незалежно від їхньої національності.

Це включає в себе правило про те, що будь-яка пропаганда національної, расової чи релігійної ненависті, яка є підбурюванням до дискримінації, ворожнечі чи насильства, має бути заборонена", – пишуть експерти.