– Українець Олексій Житник почав грати в НХЛ відразу – спершу в Лос-Анджелес Кінґз поряд із Вейном Ґрецкі, а потім і з вами у Сейбрз…

– У Баффало Олексій з’явився через два роки після мене. Але він був молодий, всього 21 рік. Житник в нас грав у парі з моїм земляком Ріхардом Шмеліком. Українсько-чеський перший дует оборонців Сейбрз, вони грали проти найкращих гравців команд-суперниць.

Житник – це топ. Ми з ним були друзями і на льоду, і поза ним. Розмовляли англійською, в НХЛ по-іншому неможливо. Алекс ніколи не говорив багато. Мені теж достатньо сказати: Алекс, тут-тут-тут! і він все робив правильно. На льоду він був жорсткий і непрохідний, з отакенними ногами! В роздягальні ми жартували, що ноги в нього такі широкі, бо він виріс у Чорнобилі (сміється).

– В Україні за ці ноги Олексієві дали прізвисько "слон".

– Це у вас. В НХЛ його так ніхто не називав. Я його називав просто: "Жі", за першими літерами у прізвищі. То було просто й зручно, – пригадав Гашек в інтерв'ю для Sport.ua.

Нагадаємо, що після 24 лютого чеська легенда зайняв активну проукраїнську позицію, невтомно розповідає міжнародній спільноті про російську агресію та воєнні злочини окупантів.