Раніше Словацька хокейна асоціація вирішила не відсторонювати від збірної гравців, які виступають за клуби з російської КХЛ. Міхал Гандзуш розкритикував таку позицію організації та заявив про те, що йде у відставку зі своєї посади у виконавчому комітеті.

"На жаль, з 24 лютого ми перебуваємо в ситуації, коли вже не можна дивитися тільки на спортивну сторону рішення гравців працювати в КХЛ. Росія є військовим агресором, який вдерся до свого сусіда, атакує мирні об’єкти та населення, ставить під сумнів існування української нації та хоче силою позбавити її права на власну суверенну державу. Проблеми у 21 столітті треба вирішувати зовсім інакше, ніж силою, агресією та бомбами.

Війну в Україні засудила більшість демократичного світу. Але у нас не так багато варіантів зупинити її. Росія націлює на нас ядерну зброю і залишає нас безпорадно спостерігати за жахами, які відбуваються з українським народом. Єдине, що нам залишається в цій ситуації – виключити росію з цивілізованого світу, максимально ізолювати її й показати росіянам справжнє обличчя путінського режиму.

Щоб ця процедура спрацювала, вона повинна бути єдиною в усіх можливих сферах, включно зі спортом. Перед гравцями постало рішення, чи підтримувати у такий спосіб боротьбу з російською військовою агресією, чи легітимізувати участю в КХЛ режим, який використовує лігу як свою пропаганду.

Кожен мав право вирішувати на свою совість. Я не буду судити їхні дії. Ціна за відмову від КХЛ дуже висока для хокеїста, і я повторюю, це не тільки про гроші. Ніхто, хто сам не стикався з таким рішенням, не може уявити, наскільки це важко.

Відбираючи гравців до національної збірної, ми як вдома, так і за кордоном показуємо, якими хокеїстами ми пишаємось у Словаччині, і хто, на нашу думку, є прикладом для кращих з нас.

Я вважаю, що гравці повинні представляти нас у всіх сферах, а не тільки в спорті. Як я вже говорив, я розумію, чому гравці вирішують підписатися на КХЛ. З іншого боку, я твердо переконаний, що це рішення в нинішній ситуації дискваліфікує їх на посаді представників Словаччини.

Як держава, ми з початку війни стали на бік України, надавали їй допомогу, розміщували українських біженців і разом з Євросоюзом ухвалювали санкції проти росії, завдяки чому рф визначила нас ворожою державою.

У нинішній ситуації я вважаю неприпустимим, щоб Словаччину представляли гравці з ліги, яка є пропагандою режиму, відповідального за воєнні злочини в Україні", – цитує Гандзуша Sport.sk.