ФІФА оприлюднила формат прем’єрного чемпіонату світу з футзалу серед жінок. Новостворений турнір пройде у 2025 році, а за трофей змагатимуться 16 жіночих збірних.

Європа матиме найбільше представництво на Мундіалі – 4 збірні. Азія та Південна Америка отримали по 3 представники, тоді як Північна Америка та Африка будуть представлені двома збірними. Океанія делегує одну збірну, а ще один слот зарезервований за командою-господаркою світового форуму.

Європейський відбір, в якому за путівку на заповітний чемпіонат світу змагатиметься і збірна України, відбудеться у три етапи в період з квітня 2024-го по квітень 2025 року. Усі етапи складатимуться з класичних мінітурнірів за участі трьох чи чотирьох учасників.

Формат відбору на ЧС-2025:

- Попередній раунд. На старт раунду вийдуть жіночі збірні з найбільш низьким рейтингом УЄФА. Переможці груп та за потреби другі команди кваліфікуються до наступного етапу.

- Основний раунд. Боротьбу на цьому етапі поведуть 24 збірні, які будуть розподілені на 6 груп по 4 команди. Серед учасників і збірна України, яка є чинним віцечемпіоном Європи. Шість переможців груп вийдуть до Елітного раунду.

- Елітний раунд. Компанію шістьом переможцям Основного раунду змагань складуть дві найсильніші збірні Старого світу – Португалія та Іспанія. Суперники будуть розподілені на два квартети, а путівки на Мундіаль здобудуть перша та друга команди кожної групи.

Також торкнулись зміни і жіночого чемпіонату Європи. Відтепер турнір розігруватимуть раз на чотири роки, а наступне Євро заплановане на 2027 рік. Разом з тим змінився і кількісний склад учасників фінального турніру – замість чотирьох трофей розіграють вісім збірних.

Нагадаємо, жіноча збірна України є однією з найсильніших збірних в європейському жіночому футзалі. У 2019-му команда Олега Шайтанова стала півфіналісткою Євро, у 2022-му виборола бронзу, а цьогоріч здобула перші в історії срібні нагороди континентальної першості.