Ігор Колихаєв був єдиним ув'язненим, якого в ІТТ не змушували голосувати під час так званого "референдуму" (23-27 вересня). 137 людей з 138 були змушені "проголосувати". Під час обходу його 18-ту одиночну камеру просто пропустили, навіть не відчиняли і не пропонували взяти участь у цьому фарсі.

Про це мені розповів полонений із дев'ятої – "робочої" – камери, який опинився в ІТТ на Склотарі 23 серпня (автор цього тексту й сам відсидів у російському полоні, а спогади про пережиті жахи описав у матеріалі "Руки зв'язані, на голові чорний мішок, а росіяни допитують і б'ють: журналіста з Херсона катували 28 діб", – Спорт 24). Олександра викрали за два дні після того, як мене відпустили. Він розносив їжу по камерах, і одного разу, коли охоронці втратили пильність, пошепки передав Колихаєву новину про приліт по Кримському мосту. "Обличчя мера потрібно було бачити – воно розпливлося в посмішці", – зазначив Олександр.

Співпрацювати з окупантами Колихаєв відмовився. Відомі дві причини (можливо, їх більше), через які його взяли в полон і досі утримують:

– рашисти вважають, що легітимний мер виступає для них "щитом" і є своєрідним захистом від бомбардувань;

– рашисти хочуть (або хотіли – на момент окупації Херсона), щоб Колихаєв здав їм серверний ключ. Про це охорона в ізоляторі одного разу проговорилася.

Колихаєва утримували в ІТТ на Склотарі до 20 жовтня, після чого він був евакуйований спочатку до Голої Пристані, а потім транзитом через Каланчак до Чаплинки. Саме у Чаплинці він зараз і перебуває.

Інший полонений із Чорнобаївки, який також був перевезений рашистами на лівий берег, розповів, чому окупанти в принципі продовжують утримувати бранців після деокупації Херсона. За словами Андрія, ці хлопці потрібні рашистам для обміну. За його словами, ставлення до полонених на лівому березі було не таким жорстоким, як у Херсоні. "Над нами вже не знущалися – ані фізично, ані морально. Просто утримували". Чорнобаївський "коригувальник" повідомив, що спочатку на лівому березі з їжею було дуже погано, але потім охоронці почали годувати двічі на добу: вранці давали вермішель швидкого приготування, увечері – консерви.

Скоріш за все, в таких умовах зараз і утримується мер Херсона та за сумісництвом власник футзального клубу Продексім Ігор Колихаєв.

Микита Черняк, спеціально для Спорт 24