Олімпіада-2024. Футбол. Фінал

Франція – Іспанія – 3:5

Голи: Мійо, 11, Акілуш, 78, Матета, 90+3 (пен.) – Фермін Лопес, 18, 25, Баена, 28, Камельйо, 100, 120+1

Обидві команди вже вигравали ОІ, правда, досить давно.

Французи перемагали на Іграх-1984 у Лос-Анджелесі, а іспанці – через вісім років на домашній Олімпіаді-1992 у Барселоні.

У нинішньому фіналі фаворитом вважалась збірна Франції, враховуючи статус господаря.

Трикольорові швидко підтвердили ці сподівання, відкривши рахунок вже на 11-й хвилині. Відзначився Енцо Мійо з німецького Штутгарта. Він, здавалось би, не надто небезпечно пробив з флангу, але голкіпер іспанців Арнау Тенас дуже невдало виставив руки і пустив м'яч повз себе.

Проте перевага господарів трималася недовго: вже через 7 хвилин молода зірка Барселони Фермін Лопес зрівняв рахунок, а ще через сім – він же вивів іспанців уперед.

Більш того, на 28 хвилині Алекс Баена з Вільяреала забив третій гол неймовірним ударом зі штрафного.

Так, протягом десяти хвилин іспанці повністю перевернули гру.

У другому таймі французи переважали іспанців за всіма показниками: їхній тиск був тотальним, проте м'яч у ворота категорично не йшов.

Прорвало французів аж на 78-й хвилині, коли Магнес Акліуш з Монако скоротив відставання.

А вже у компенсований час господарі зрівняли рахунок. Під час їхньої атаки один з гравців впав у штрафному. Арбітр спочатку не звернув на це уваги, проте потім вирішив перевірити епізод, залучивши VAR. Вирок був на користь господарів – пенальті.

Удар з 11-ти метрів реалізував Жан-Філіп Матета. Це був вже 5-й гол нападника англійського Кристал Пелас на олімпійському турнірі.

Отже гра перейшла у овертайм.

У додатковий час активізувалися іспанці, і гол Серхіо Камельйо з Райо Валєкано на 100-й хвилині був цілком логічним. У час, що залишився, господарі всіма силами намагалися зрівняти рахунок, але створити ще одне диво їм не вдалося.

А от іспанці під завісу забили п'ятий гол -- дубль зробив Камельйо.

Отже збірна Іспанії стала дворазовим олімпійським чемпіоном, наздогнавши за цим показником команди Бразилії, Аргентини, СРСР та Уругваю. Більше титулів – по 3 лише у збірних Великобританії та Угорщини.

А фінал Ігор-2024 став найрезультативнішим за всю історію олімпійських турнірів.