Олімпіада-2024. Груповий раунд

Група В

Ірак – Україна – 2:1

Голи: Хуссейн, 57 (пен), Джассім, 75 – Рубчинський, 53

Українські вболівальники нарешті дочекалися важливої історичної події – наша збірна з футболу вперше виступила на Олімпійських іграх. Суперником підопічних Руслана Ротаня у дебютному поєдинку змагань у Франції стала збірна Іраку U-23. До слова, "синьо-жовті" за два місяці підготовки провели низку спарингів, не програвши жодного.

У першому таймі українська збірна домінувала за всіма показниками. Попри це, "синьо-жовтим" десь не вистачило індивідуальних дій та сміливих рішень, аби розмочити рахунок. На старті зустрічі кіперу суперників довелося рятувати свою команду від удару Михайленка. Згодом захисник Іраку влучив собі в руку, подарувавши Україні надію на пенальті. Втім, згідно з чинними правилами, на 11-метровий це не тягнуло.

Під завісу дебютної 45-хвилинки підопічні Ротаня втратили низку шансів забити. Спочатку Хлань не влучив у порожні ворота, а потім Крупський після відмінного дриблінгу спробував забити з невигідної позиції.

Другий тайм виявився яскравішим. Вже на 53-й хвилині "синьо-жовті" вийшли вперед: Хассан потягнув удар головою від Батагова, однак з добиванням Рубчинського впоратися не зміг. Історичний гол!

Та святкувати українцям довелося не довго. Радість від дебютного голу на Олімпіаді затьмарило дивне рішення арбітра. Таловєров штовхнув в спину суперника, який навіть не дотягувався до м'яча, і той картинно впав. У ворота України призначили пенальті і Хуссейн впевнено переграв Фесюна. Таловєрову та Брагару ще й вручили жовті картки.

На екваторі другого тайму гра пішла зовсім не туди. Підопічні Ротаня ніяк не могли повернути перевагу, а зрештою ще й пропустили. На 75-й хвилині Джассім розстріляв ворота "синьо-жовтих". Вже в компенсований час Хлань забив, та гол не зарахували – Федор випустив м'яч за лицьову лінію. Тож перший в історії матч українців на Олімпійських іграх завершився поразкою від Іраку (1:2).

До слова, в іншому поєдинку групи В Аргентина зазнала поразки від Марокко (1:2). Спочатку фінальний свисток арбітра зафіксував нічию 2:2, але згодом рефері визнав рішення зарахувати останній гол помилковим. У турнірній таблиці олімпійська збірна України опинилася на останньому місці.