"Заява СК Дніпро-1 щодо зняття команди з розіграшу чемпіонату УПЛ стала головною новиною спекотного міжсезоння і спричинила "ефект доміно". Другим питанням стало – хто саме замінить дніпровців у сезоні-2024/25, старт якого запланований вже за 13 днів (3 серпня 2024 року).

16 липня ПФЛ направила ФК Минай лист:

"Просимо вас у строк до 15:00 17 липня 2024 року надати письмову відповідь вашого клубу щодо бажання (готовності) участі ваших команд у міні-турнірі за право участі в Чемпіонаті УПЛ сезону 2024/25".

У відповідь на запит ФК Минай поставив зустрічне питання – про регламент, формат, фінансові витрати та місце проведення матчів у рамках "міні-турніру". Питання логічні, оскільки до поточного літа вирішення долі місця у чемпіонаті вищої ліги аналогічним чином ("міні-турніром") історія ще не знала. Ніколи в Україні та Європі чотири команди не розігрували право на участь у чемпіонаті шляхом проведення додаткових змагань.

Відповіді на свої питання по організації змагань ФК Минай не отримав.

19 липня відбулись Загальні збори Учасників УПЛ. Про результати голосування щодо заміни у чемпіонаті Дніпра-1 ФК Минай дізнався з новин в Інтернеті. А згодом у клуб надійшов лист від УПЛ з протоколом засідання.

"Вісім із п’ятнадцяти Учасників Загальних зборів УПЛ підтримали надання права ФК Минай замінити СК Дніпро-1 у Чемпіонаті УПЛ сезону 2024/25. П’ять Учасників УПЛ підтримали проведення міні-турніру за право участі в Чемпіонаті УПЛ сезону 2024/25 між командами ФК Минай (Минай), ФК Металіст 1925 (Харків), ФК Лівий берег (Київ) та ФК Епіцентр (Кам’янець-Подільський). Два учасники УПЛ утримались", – йдеться у листі.

Цікаво, що навіть у листі саме ФК "Минай" стоїть першим у списку. Тобто, закарпатський клуб у рейтингу ставлять першим, з урахуванням розіграшів чемпіонатів України вищої та першої ліг сезону-2023/24.

Результати голосування клубів Учасників УПЛ дозволили ФК "Минай" розраховувати, що питання списку учасників Прем’єр-ліги сезону-2024/25 – закрите. Клуб спирався на аргументацію УАФ з попередньої заяви щодо звернення УПЛ відносно ситуації із СК Дніпро-1.

Тоді також після голосування клубів УПЛ за виключення СК Дніпро-1 зі списку учасників Прем’єр-ліга направила відповідний лист-протокол засідання до УАФ й отримала відповідь – самостійно розв’язувати це питання.

"Питання заявки (допуску) команд для участі у змаганнях та продовження членства у складі учасників змагань УПЛ належить до виключної компетенції УПЛ, тому звертаємося із проханням приймати подальші рішення з даного питання в межах компетенції УПЛ, передбаченої Статутом УПЛ, Договором про організацію та проведення Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів УПЛ та регламентом змагань", – йдеться у матеріалі на сайті УАФ.

Оскільки клуби Учасники УПЛ більшістю голосів (вісім) вирішили «продовжити членство ФК Минай в УПЛ, в Минаї розраховували на аналогічне рішення й цього разу. Але, цього не відбулось.

19 липня о 20:48 ФК Минай отримав ще один лист тепер вже від Української Асоціації футболу.

"Беручи до уваги одну з пропозицій УПЛ стосовно необхідності визначення претендента на місце Учасника УПJI у сезонi 2024/2025 шляхом проведення міні-турніру серед ваших команд, звертаємося iз проханням до кожного iз клубiв пiдтвердити готовнiсть брати можливу участь у даному турнірі у випадку прийняття вiдповiдного рiшення Виконавчим комітетом УАФ, засiдання якого вiдбудеться 22 липня 2024 року о 12:00. Просимо надати вiдповiдь у строк до 22 липня 2024 року до 10:00", – йдеться у листі.

Все виглядає так, ніби рішення стосовно шляху розв'язання питання 16-го учасника УПЛ сезону-2024/25 вже прийняте. І клуби просто підштовхують до участі у додатковому міні-турнірі попри рішення більшості клубів Учасників УПЛ. Й невже цього разу УАФ не планує керуватись тим, що "питання заявки (допуску) команд для участі у змаганнях та продовження членства у складі учасників змагань УПЛ належить до компетенцій УПЛ"?

Хоча, ми можемо й помилятись. Й УАФ все ж таки дослухається до думки клубів й Минай повернеться в УПЛ за результатами голосування більшості Учасників УПЛ – отже законним рішенням.

Щодо ФК Минай, то клуб приймає рішення більшості у голосуванні клубів УПЛ щодо заміни СК Дніпро-1 у змаганнях УПЛ сезону-2024/25 і повідомляє про готовність взяти участь у чемпіонаті української Прем’єр-ліги", – йдеться на офіційному сайті Миная.