Кількома годинами раніше Іспанія драматично дотиснула Німеччину, а в Гамбурзі визначався суперник "Фурії" на півфінал. Ще одна суперпара – Португалія проти Франції, Мбаппе проти Роналду.

Якщо перший матч нагадував бійцівську січу, то тут почалися шахи. Португальці володіли незначною перевагою, але без моментів. Єдиного удару в площину за 45 хвилин завдав Тео Ернандес – здалеку прямо в руки Кошті.

На 42-й хвилині сталася непересічна подія. Роналду поділився штрафним з хорошої позиції! Втім, удар Бруну просвистів поруч з дев'яткою. Арбітр навіть нічого не додавав. 0,07 xG проти 0,08 – один з найнудніших таймів цього Євро.

Другу половину активніше розпочали вже французи. Мбаппе та Чуамені приклалися з дальної відстані – Кошта забрав, Палінья заблокував. Дуже гострий простріл Тео пролетів уздовж воротарського майданчика, але замкнути було нікому. Мбаппе прибіг допомагати на кутовому і обличчям прийняв удар Бернарду, аж маска злетіла. На щастя, без травми.

У середині тайму матч нарешті спалахнув. Команди обмінялися двома супермоментами. Спочатку португальці. Канселу шведою розкішно вивів Бруну на рандеву з Меньяном, але Майк тягне. Вітінья взагалі розстрілював кіпера Мілана з кількох метрів – ще один сейв!

Потім увімкнулися французи. Коло Муані вже бачив м'яч у сітці, аж раптом з-за спини вигулькнув Рубен Діаш і героїчно заблокував удар. Камавінга не заважав ніхто – Едуардо сам трішки схибив. Дембеле дуже активно увійшов в гру замість Грізманна. Усман лівою ефектно крутив у дев'ятку, але теж неточно. Гранди нарешті почали показувати футбол відповідного рівня.

До завершення основного часу тренерам ще не раз довелося хапатися за голову. Мбаппе буквально на останніх секундах міг вирвати перемогу для французів, проте його м'який удар став здобиччю Кошти. Будуть екстратайми. Португалія вже переживала аналогічний досвід зі Словенією, а от для Франції це вперше на Євро-2024.

Роналду більше ні з ким не ділився, повернувшись в об'єктиви камер. Ще в основний час Кріш зі штрафного вліпив у стінку – любителі сумної статистики легенди мчать оновлювати дані. В дебюті першого міні-тайму капітан Португалії мав значно кращу нагоду. Консейсау зручно покотив Роналду в район 11-метрової позначки, але той виконав щось з регбі. Тюрам відзначився не менш комічним промахом. Упамекано відповів Діашу, коліном заблокувавши удар Леау.

Дешам шокував рішенням під час маленької перерви. Тренер французів зняв Мбаппе і випустив молодого Барколя! Вочевидь, Кіліан досі не готовий до таких навантажень.

Міг забивати "джокер" португальців. Феліш причаївся на дальній стійці, але влучив у сітку зі зовнішнього боку. На 120-й Франція залишила гектари простору, і Португалія мала проводити вбивчу атаку. На жаль для неї, завершував фланговий захисник Нуну Мендеш, який кволо пробив по центру. Буде серія пенальті. Нагадаємо, Кошта у 1/8 потягнув усі три удари словенців. Натомість команда Дешама мала болючі спогади про останню "лотерею" – поразка у фіналі ЧС-2022.

Суперники били безпомилково, допоки Феліш не влучив у стійку. Франція повела і більше свого не відпустила – 5:3. "Ле Бльо" у півфіналі 9 липня зійдуться з Іспанією. Португалії не вдалося повторити трюк без голів, вона їде додому. Роналду не зміг відзначитися на Євро, який він назвав для себе прощальним.