Євро-2024. Група Е. 2-й тур

Словаччина – Україна – 1:2

Голи: Шранц, 17 – Шапаренко, 54, Яремчук, 80.

За всіма передтурнірними розкладами у цій грі повинні були зустрітися команда, яка у першому турі легко розібралася з Румунією та збірна, що героїчно поступилася Бельгії. Але насправді все вийшло навпаки.

І тепер вже для "синьо-жовтих" це протистояння стало питанням життя і смерті. Поразка майже ставила хрест га майбутньому підопічних Реброва на Євро-2024.

Після жаху у грі з Румунією, Ребров цілком очікувано зробив декілька змін у стартовому складі. Головна з них – на воротарській позиції. Тут замість Луніна прогнозовано з'явився Трубін.

Крім того, на правому фланзі захисту Тимчик поміняв Коноплю, в опорній зоні Бражко вийшов замість Степаненка, а на правому фланзі атаки Ярмоленко замінив травмованого Циганкова.

На жаль, ці кроки не призвели до радикальних змін у самому малюнку гри. Українці з самого початку віддали перевагу супернику. Словаки за перші 20-ть хвилин п'ять разів били по воротах Трубіна, чотири з них – були у площину. Воротар Бенфіки тричі виручив, а от вчетверте не зумів.

На 17-й хвилині Гераслін від бровки навісив до воротарського "жовто-синіх", де оборона нашої команди відверто прогавила Івана Шранца. І футболіст, який відзначився у грі з Бельгією, забив і Україні. Перестрибнувши Зінченка він головою пробив під Трубіним, вдало спіймавши нашого голкіпера на протиході.

Після пропущеного голу наші побігли уперед. Гра вирівнялася і "синьо-жовті" до перерви мали кілька непоганих нагод. Двічі небезпечно атакував Довбик, який перебував під надто щільною опікою словацьких захисників.

Але найкращий момент був у Тимчика, який на 33-й хвилині влучив у стійку.

Словаччина захищалася, але не забувала й про атаку. Зокрема, на 42-й хвилині швидка контратака призвела до вкрай неприємного пострілу Герасліна – Трубін знову врятував.

На перерву суперники пішли за мінімальної переваги Словаччини – 1:0.

У перерві тренери обох команд обійшлися без замін.

Другий тайм почався з атак українців. Спочатку перспективний навіс не зумів реалізувати Довбик. Але згодом результативна атака вдалася.

На 54-й хвилині все почалося з того, що Бражко перехопив м'яч під час атаки словаків. Мудрик протягнув "кулю" через пів поля. І вже коли, здавалось, атака втратила темп, друге життя в неї вдихнув Зінченко. Він викотив м'яча на забутого всіма у шрафному Шапаренка. Ну а той спокійно пробив у дотик метрів із 13-ти, не залишивши шансів Дубравці.

На 67-й хвилині Ребров провів перші заміни, освіживши атакувальну ланку. Замість Довбика і Ярмоленка вийшли Яремчук та Зубков.

Після цього українці помітно активізувалися. Фактично, останні півгодини матчу пройшли під повним контролем "синьо-жовтих". Словаки, здавалось, запанікували, почали припускатися простих помилок і вже відверто тягнули час.

А на 80-й хвилині Україна забила вдруге. Шапаренко під час атаки правим флангом виконав закидання до штрафного на Яремчука. Роман зупинив м'яч першим дотиком, а другим покотив його в сітку повз Дубравку. Україна вперше на Євро повела у рахунку.

Після цього вже словаки забігали, намагаючись урятувати гру. Було тривожно, але все закінчилось добре. Україна перемогла і продовжує боротьбу за вихід у плей-офф. Все вирішиться 26 червня у останній грі з Бельгією.