ЧЄ-2024. 1-й тур. Група В

Іспанія – Хорватія – 3:0

Голи: Мората, 29, Руїс, 32, Карвахаль, 45+2

Старт поєдинку пройшов без гострих моментів. Команди намагались знайти способи ураження і нудно катали м'яч по полю. Збірна Іспанії краще контролювала гру й змусила суперника розкриватися, що призвело до помилок у захисті.

В екваторі тайму хорвати залишили коридор для Альваро Морати. Хавбек Ман Сіті Родрі відчув забігання партнера і покотив йому ідеально на хід. Зі своєю нагодою зірковий бомбардир Атлетіко впорався на відмінно – без жодних нервів відправивши м'яч повз голкіпера. Цей гол став для форварда 36-м у футболці національної збірної.

Позитивний імпульс дозволив Іспанії продовжити домінацію. Однак ніхто не очікував, що у півзахисника ПСЖ Фабіна Руїса вселиться дух Мессі. Футболіст обробив м'яч перед лінією карної зони, п'ятою прокинув опонента й закінчив атаку влучним ударом в кут. Буквально за три хвилини іспанці гарантували собі комфортний результат.

Перед перервою Хорватія мала шикарний шанс зрівняти. Гвардіол стріляв на дальню, де лічені сантиметри завадили його партнеру замкнути передачу. Коли "полум'яні" повірили у можливість скоротити відставання, свій рівень показав 16-річний Ямал.

Вінгер Барси шикарним черпачком перекинув всіх суперників і доставив м'яч точно на ногу Карвахаля, який неочікувано опинився на позиції форварда. Захисник Реала в один дотик замкнув передачу, довівши рахунок до розгромного. Цікаво, що 32-річний Карвахаль відзначився лише першим голом у футболці Іспанії, у якій виступає з 2014-го.

Одразу по перерві Ямал міг до асисту додати ще й гол. Вундеркінд впритул розстрілював ворота Хорватії, однак Ліваковіч продемонстрував фантастичну реакцію й парирував удар.

Іспанці були близькими до пропущеного, але одноклубник Мудрика в Челсі Кукурелья своїм тілом завадив м'ячу перетнути лінію, відчайдушно стрибнувши під удар з лічених метрів.

Згодом Хорватія заробила пенальті – Петковіч не переграв Унаї Сімона, але забив з добивання. Втім гол скасували через офсайд. У підсумку "полум'яні" не спромоглись навіть на гол престижу, а їх ікона Лука Модріч став одним з найгірших гравців поєдинку. Портал SofaScore оцінив гру 38-річного ветерана на 6,3 бала.

Натомість юний талант "Фурії Рохи" Ямін Ламал записав собі в актив одразу два рекорди, ставши наймолодшим гравцем та автором результативної дії у рамках чемпіонатів Європи.