За свою футбольну кар'єру вихованець академії запорізького Металурга, де займався в одному класі з Сергієм Кривцовим та Сергієм Сидорчуком, змінив чимало клубів. Грав за рідний Металург, Маріуполь, Гірник-Спорт, аматорські команди, спробував навіть легіонерської долі на екзотичних Мальдівах. Потім почав тренувати.

Коли прийшла війна, став до лав ДСНС. Про роботу рятувальника у місті, яке щодня потерпає від ракетних ударів, Роман Худченко розповів у інтерв'ю Футбол 24.

"Спочатку я хотів йти у Збройні Сили України. Після 24 лютого у Запоріжжі роздавали автомати усім охочим, добровольці записувалися у територіальну оборону. Я був готовий, та дружина переконала цього не робити. Коли вона з донькою поїхала з міста, мені запропонували варіант із ДСНС. І я погодився – відчув, що це моє. Працюю тут із серпня 2022 року", – розповідає Роман.

Але коли у Запоріжжі почалися прильоти у житлові будинки, екс-футболіст навіть засумнівався, чи витримає це психологічно.

"Основне завдання нашого підрозділу – розбір завалів. Ми виїжджаємо, коли якийсь, м'яко кажучи, капець відбувся. Житлові будинки та інше…

Перші виїзди на прильоти у житлові будинки були важкими. Я сильно переживав, чи впораюся психологічно. Боявся, що ці жахливі картини снитимуться.

Найстрашніше – це, коли страждають діти. Дотепер важко згадувати про 8-місячну дитину... Думаю, хто має власних дітей – той мене зрозуміє.

На жаль, звикаєш до всього поганого, до цих прильотів і смертей. Як би це не звучало страшно… Дякувати Богу, моя сім’я зараз у Польщі. Інакше я б дуже стресував. Коли сам у небезпеці, то не хвилюєшся. Просто не замислюєшся над ризиками", – зізнається Роман.