Долю трофею визначать на Вемблі. Стартовий свисток пролунає о 22:00 за київським часом. А розсудить вирішальну євродуель бригада арбітрів на чолі зі словенцем Славком Вінчічем. В Україні за перебігом протистояння на полі можна буде стежити на платформі MEGOGO за наявності відповідної підписки. Коментуватимуть поєдинок Віталій Волочай і Вадим Скічко.

Шлях Реала до фіналу.

Груповий раунд. Реал – Уніон – 1:0

Груповий раунд. Наполі – Реал – 2:3

Груповий раунд. Брага – Реал – 1:2

Груповий раунд. Реал – Брага – 3:0

Груповий раунд. Реал – Наполі – 4:2

Груповий раунд. Уніон – Реал – 2:3

1/8 фіналу. Лейпциг – Реал – 0:1, Реал – Лейпциг – 1:1

1/4 фіналу. Реал – Манчестер Сіті – 3:3, Манчестер Сіті – Реал – 1:1 (пен – 3:4)

1/2 фіналу. Баварія – Реал – 2:2, Реал – Баварія – 2:1

Кампанія 2023/24 стала зоряним часом для Андрія Луніна. Через травму та операцію з обойми майже на весь сезон випав Тібо Куртуа. Навіть після цього український голкіпер не отримав бажаного кредиту довіри – "вершкові" орендували в Челсі Кепу Аррісабалагу. Втім, Андрій незворушно витіснив іспанця на другий план та зайняв місце у воротах Реала.

На груповому етапі Лунін, зокрема, парирував пенальті в матчі з Брагою. Виконував яскраві сейви в поєдинках з РБ Лейпциг. А путівку у півфінал буквально вигриз у серії післяматчевих пенальті – Андрій потягнув удари Матео Ковачіча та Бернарду Сілви.

Фото EFE

У роздягальні українець отримав велику підтримку від одноклубників. Зокрема, дуже теплі стосунки в нього склалися з Джудом Беллінгемом. Ба більше, англійський форвард, схоже, кумир сина Луніна.

До слова, для Беллінгема битва з "джмелями" буде особливою. Нагадаємо, торік бомбардир перебрався у Мадрид саме з Борусії Д.

Однією з інтриг фіналу ЛЧ було воротарське питання у мадридців. Куртуа встиг повернутися і надійно провести кілька матчів у Прімері. Карло Анчелотті відверто зізнавався, що йому подобається дражнити фанів і журналістів натяками, хто ж вийде на вирішальну гру з Борусією Д. Але доля зіграла з Луніним злий жарт – українець підхопив грип B, і його взагалі ізолювали від команди на деякий час. Схоже, питання з фіналом ЛЧ остаточно закрите.

Фото EFE

Шлях Борусії Д до фіналу

Груповий раунд. ПСЖ – Борусія – 2:0

Груповий раунд. Борусія – Мілан – 0:0

Груповий раунд. Ньюкасл – Борусія – 0:1

Груповий раунд. Борусія – Ньюкасл – 2:0

Груповий раунд. Мілан – Борусія – 1:3

Груповий раунд. Борусія – ПСЖ – 1:1

1/8 фіналу. ПСВ – Борусія – 1:1, Борусія – ПСВ – 2:0

1/4 фіналу. Атлетіко – Борусія – 2:1, Борусія – Атлетіко – 4:2

1/2 фіналу. Борусія – ПСЖ – 1:0, ПСЖ – Борусія – 0:1

"Джмелями" упродовж цієї кампанії часто легковажили суперники. Мовляв, вийти на дортмундців не так страшно, як на умовний Реал, Барселону чи Манчестер Сіті. Але підопічні Едіна Терзіча заткнули всіх скептиків виходом у фінал. "Дуже багато команд хотіли зіграти проти нас. На щастя, ми справді славні хлопці і дійшли до фіналу, щоб якомога більше з них отримали свій шанс", – потролив недоброзичливців Матс Хуммельс.

Фото Imago

Окрім того, "джмелі" вирішили поквитатися з ПСЖ, вжаливши парижан тролінгом після перемоги над ними у півфіналі. У 2020-му французький клуб покепкував над переможеною Борусією Д, повторивши святкування Ерлінга Холанда, який тоді феєрив за німців. Тепер дортмундці відповіли, натякнувши, що їхня помста, як добре витримане вино.

Реал до фіналу ЛЧ підходить у статусі чемпіона Іспанії, випередивши найближчого переслідувача (Барселону) на 10 очок. Натомість Борусія Д в Бундеслізі фінішувала лише на п'ятій сходинці. У попередні роки ця позиція не дозволила б дортмундцям потрапити у Лігу чемпіонів. Але в кампанії, що добігає завершення, самі ж "джмелі" долучилися до збільшення квоти німецьких команд на сезон 2024/25.

Реал є рекордсменом за кількістю перемог у фіналах Ліги чемпіонів – в активі мадридського гранда аж 14 трофеїв. Відрив від другого місця за цим показником вражаючий. У Мілана лише 7 нагород ЛЧ.

Загалом королівський клуб відіграв 17 фіналів ЛЧ, і лише тричі поступався на вирішальній стадії: це трапилося у матчах проти Бенфіки (1961/62), Інтера (1963/64) та Ліверпуля (1980/81).

Востаннє "бланкос" тріумфували у найпрестижнішому єврокубку в сезоні 2021/22. Торік, нагадаємо, звитягу в ЛЧ здобув Манчестер Сіті.

Борусія Дортмунд перемагала в Лізі чемпіонів лише один раз – у далекому 1997-му. Також "джмелі" програли фінал 2013 року з Баварією (1:2). До слова, вирішальний матч відбувався якраз на Вемблі. З учасників того фіналу у складі дортмундців до сьогодні залишилися Марко Ройс і Матс Хуммельс. Щоправда, для Ройса цей сезон стане останнім у футболці Борусії Д.

Перемога Борусії Д в сезоні 1996/97, Фото Imago

Історія протистоянь Реала І Борусії Д у Лізі чемпіонів за останні чверть століття налічує 14 поєдинків. Шість разів перемагали "вершкові", тричі – "джмелі", ще п'ять матчів завершувалися нічиєю.

Востаннє команди зустрічалися на футбольному полі в кампанії 2017/18. Тоді мадридці і дортмундці перетнулися на груповій стадії. "Бланкос" здобули перемоги в обох дуелях (3:1 на виїзді та 3:2 вдома). Для "джмелів" та кампанія взагалі була провальною – вони фінішували лише третіми у квартеті.

Найкращі бомбардири в історії протистоянь Реала та Борусії Д:

1) Кріштіану Роналду (Реал) – 7 голів

2) Роберт Левандовскі (Борусія Д) – 5 голів

3) П'єр-Емерік Обамеянг (Борусія Д) – 5 голів

Фото EFE

65-річний Карло Анчелотті є одноосібним рекордсменом за кількістю трофеїв Ліги чемпіонів. Команди під наставництвом італійського фахівця чотири рази вигравали найпрестижніший єврокубок. Двічі це зробив Мілан (2002/03, 2006/07) і стільки ж Реал (2013/14, 2021/22).

Натомість 41-річний Едін Терзіч не вигравав ще жодного євротрофея. Однак це не дивно – наставницьку кар'єру він розпочав лише у 2022 році (в Борусії Д), раніше працював лише асистентом і в.о головного тренера.

До слова, фанатам донецького Шахтаря у фіналі ЛЧ варто вболівати за Реал. І не лише тому, що свій другий трофей цього турніру може здобути Андрій Лунін. А ще й тому, що перемога "бланкос" дозволить чемпіону УПЛ не долати кваліфікацію Ліги чемпіонів наступного сезону. У випадку перемоги мадридців в основній сітці звільниться слот для переможця ЛЧ, адже Реал вже відібрався у найпрестижніший єврокубок через Прімеру.

Це місце якраз дістанеться "гірникам" як найбільш рейтинговій команді "шляху чемпіонів". Якщо ж тріумфують "джмелі", то Німеччина отримає додаткову путівку в Лігу чемпіонів (Айнтрахт).