30-річний центрбек в інтерв'ю виданню L'Equipe зізнався, що провів деякі з найважливіших матчів у своїй кар'єрі, страждаючи від наслідків струсу мозку. Навіть цього сезону йому довелося пропустити гру Манчестер Юнайтед через подібні симптоми.

Горезвісної травми Рафаель Варан зазнав у матчі 1/8 фіналу чемпіонату світу проти збірної Нігерії (2:0), коли дістав удар у скроню. Решту гри він провів "у режимі автопілота", але вийшов й на чвертьфінальний поєдинок проти Німеччини (0:1).

"Я не збирався пропускати чвертьфінал чемпіонату світу через те, що був трохи втомленим. Я відчував втому очей. Озираючись назад, я постійно думаю: а чи зіграв би я, якби знав, що це струс мозку?

Тренери цікавилися, чи зможу я вийти на поле. Я був ослаблений, але таки зіграв, і навіть досить добре. Навіть попри те, що програв цей поєдинок Хуммельсу. Невідомо, що сталося б, якби я отримав ще один удар по голові. Повторювані струси мозку потенційно смертельні, все могло б піти дуже погано", – заявив француз.

У липні 2020-го Варан дістав ще один удар по голові у матчі Ла Ліги між Реалом і Хетафе, внаслідок чого почувався знесиленим перед матчем-відповіддю Ліги чемпіонів проти Манчестер Сіті (1:2). Ця гра перетворилася на шоу жахів для центрбека. З його вини мадридці пропустили два голи і вилетіли з турніру (2:4 за підсумком двох матчів).

"Я почувався знесиленим, готуючись до матчу Ліги чемпіонів проти Манчестер Сіті, але я не знав, що це було пов'язане з ударом. Відчув це на розминці, хотів прокинутися, дати собі ляпаса.

Я не міг зосередитися, я був як глядач. Матч завершився для мене погано. Оглядаючись назад, зрозумів, що це пов’язано зі струсом, який я пережив. Ці незвичайні помилки не впали з неба. Ця поразка моя, я повинен її прийняти. Я відповідальний за цю поразку", – резюмував Рафаель.