КАН-2023, фінал

Нігерія – Кот-д'Івуар – 1:2

Голи: Троост-Еконг, 38 – Кессьє, 62, Аллє, 81

Шлях Кот-д'Івуара на домашньому турнірі був вкрай тернистим. "Слони" ледь виповзли з групи, абсурдно звільнили головного тренера, у плей-офф двічі були за лічені хвилини від вильоту, але таки дійшли до фіналу. Нігерія також мала певні труднощі, тому шанси у вирішальному матчі вважались рівними.

Долю "сіренького" першого тайму вирішила дуель капітанів на кутовому. Могутній Троост-Еконг вивів Нігерію уперед, перегравши Ор'є у повітрі.

Кот-д'Івуар не похнюпив носа і влаштував черговий камбек. Перший гол господарів – також кутовий, який замкнув Кессьє. На 81-й хвилині місцеві фанати (серед них сидів Дідьє Дрогба) дійшли до екстазу. Себастьян Аллє у акробатичному стилі стопою переправив м'яч у ворота Нігерії.

На авторі переможного гола слід зупинитися окремо. 29-річний Аллє виступав за юнацькі збірні Франції, проте на дорослому рівні виклику не дочекався. Форвард прийняв запрошення історичної батьківщини, але доля підготувала новий удар – у Себастьяна виявили рак яєчок. Нападник за 6 місяців поборов і цю проблему, повернувся до складу Борусії Д, а сьогодні став переможцем КАН. Цікаво, що груповий етап Себ пропускав через пошкодження, але виправдав терпіння тренерів – розкішні переможні голи у півфіналі та фіналі.

Кот-д'Івуар витримав до кінця і втретє у своїй історії став чемпіоном континенту (попередні роки – 1992, 2015). Нігерія залишається з такою ж кількістю перемог за 8 фіналів.