На кожного Раяна Рейнольдса та Роба МакЕлхенні знайдеться свій Стюарт Дей, який дозволив Бері опуститися на дно британського футболу. Президенти поділяються на професіоналів й відверто некомпетентних та навіть божевільних персон. Спорт 24 підготував підбірку крейзі-власників футбольних клубів.

Девід Салліван та Емма Бентон (Вест Хем)

Президента Вест Хема часто називають "султаном розпусти". Девід Салліван є власником більш ніж 150 секс-шопів та володарем ряду порножурналів. Ба більше, його колишня дружина, екс-порнозірка Емма Бентон-Х'юз, стала одним з директорів клубу.

Втім, хтива парочка все ж змогла посприяти хорошому періоду "молотків". Взагалі-то це найуспішніший сезон Вест Хема за останні 40 років: після перемоги в Лізі конференцій вони проводять вражаючу кампанію цього сезону в Лізі Європи.

Мохаммед Аль-Файєд (Фулхем)

Культовий бізнесмен Мохаммед Аль-Файєд свого часу був власником одного з найстаріших футбольних клубів Англії – Фулхема. Єгипетському підприємцю вдалося запам'ятатися вболівальникам, відкривши гігантську статую Майкла Джексона біля Крейвен Коттедж, домашнього стадіону "дачників".

Пам'ятник був встановлений на честь того, що легендарна поп-зірка якось відвідав гру клубу. Цікаво, що вболівальники ненавиділи статую скандального співака, проте Аль-Файєд рішуче захищав її. Врешті-решт, монумент таки "приніс нещастя" і через рік після цього Фулхем вилетів з АПЛ.

Ронні Брунсвік (Інтер Мунготапу)

Почесне місце в переліку крейзі-власників футбольних клубів посідає президент Інтера Мунготапу Ронні Брансвік. Бізнесмен свого часу був грабіжником банків, а також віце-президентом Суринаму, крихітної країни на півночі Південної Америки. На одному з матчів навіть вдалося сфотографувати Ронні за роздаванням гравцям опозиції 100-доларових купюр.

Ба більше, Брунсвік – найстарший гравець, який брав участь у міжнародних клубних змаганнях. Він розпочав свою кар'єру футболіста поразкою Інтера Мунготапу від гондураської Олімпії з рахунком 0:6.

Сем Хаммам (Кардіфф Сіті)

Екс-захисник Кардіфф Сіті Спенсер Прайор, найімовірніше, був приголомшений, коли дізнався один із пунктів контракту, доданий ліванським бізнесменом Семом Хаммамом. Дивакуватий президент забажав, щоб Прайор перед кожним матчем їв яєчка барана і мав фізичні стосунки з вівцею.

У це складно повірити, але Спенсер погодився споживати тарілку баранячих яєчок перед кожною грою. Зазначимо, що ця страва є делікатесом на батьківщині Хамама.

Вінсент Тан (Кардіфф Сіті)

Згодом колоритний Сем Хаммам продав валлійський клуб Вінсенту Тану. Малайзійський бізнесмен відразу ж взявся закарбовувати своє ім'я в історії клубу.

Він змусив команду змінити кольори з синього на червоний і навіть запропонував нову назву клубу: "Кардіфф Дракони". Вболівальникам така ініціативність не дуже сподобалася, тож наступного сезону, коли вони вилетіли з Чемпіоншипу, кольори знову стали синіми.

Сільвіо Берлусконі (Монца)

Екс-президент Монци Сільвіо Берлусконі навіть у 86 років продовжував дивувати світ своїми витівками. Якось він заявив: якщо гравці Монци здолають Ювентус, Мілан чи іншу велику команду, то він підвезе повний автобус повій прямо під роздягальню.

Зазначимо, що його навіть ув'язнювали за організацію вечірок "бунга-бунга", на яких 20 повій виконували "африканський сексуальний ритуал". Цьому їх нібито навчив лівійський диктатор полковник Каддафі.

Еврен Озбей (Акхісарспор)

Більшість власників футбольних клубів готові на радикальні вчинки, щоб втримати авторитет, однак екс-президент Акхісарспора перевершив всіх. Одного разу Озбей побачив відео, де вісім його гравців їдять пахлаву із ненависним суперником бізнесмена і кандидатом у президенти клубу Мікаїлом Капланом.

Після того, як Озбея переобрали, Каплан знову приїхав на тренувальне поле, щоб поговорити з гравцями й поділитися смачною пахлавою. Ті, хто прийняв його солодкі підношення, були відсторонені Озбеєм за голодування.

Стойн Манолов (Царско Село)

Манолов запам'ятався своєю відданістю клубові і емоційністю. Царско Село отримав змогу виконати пенальті, яке могло врятувати клуб від вильоту. Тоді президент вибіг на поле і наказав його гравцеві Юсуфу Яффу відійти від м'яча. Він забажав, щоб 11-метровий виконував Мартін Кавданск.

Стойн навіть вдався до застосування фізичної сили і грубо відштовхнув Яффу. Цікаво те, що футболіст, якого обрав власник Царско Село, не зміг реалізувати пенальті. Наступного дня розлючений Манолов оголосив, що закриває клуб.

Більше чтива від Спорт 24

Мессі виклав 34 мільйони доларів, а Шева починав з металобрухту – на чому їздять легенди спорту?

Перемагали за Україну, билися проти росіян і несправедливості: спортивні підсумки 2023 року

Голкіпер Селтіка загинув в Old Firm Derby на очах коханої, фани йшли пішки 90 кілометрів на його похорон