"Почнемо з передумови: арбітру завжди складно оцінювати роботу колеги. Всі ми помиляємося, всі ми люди. Але помилка іспанця Хіля Мансано стала очевидною вже в прямому ефірі.

З технічної точки зору динаміка епізоду досить проста. Є м'яч, що котиться. Хто першим до нього встигає, той "виграє". На кадрах видно, що м'яч йде у бік Мудрика, а не Крістанте. Італієць запізнюється, відбувається контакт, що здається фолом.

Що не подобається, так це, перш за все, мова тіла арбітра одразу після контакту. На повторах видно, що Хіль Мансано стоїть нерухомо, без жодної реакції. Він не вказує на 11-метрову позначку і не дає чітких сигналів, щоб дати гравцям зрозуміти, що пенальті не призначений. Його перша реакція – очікування, на кадрах видно, як він повертається до українців і каже: "Давайте почекаємо на ВАР".

Нічого не може бути більш неправильним. По-перше, тому що робота арбітра полягає в прийнятті рішення, навіть в епоху ВАР, коли спокуса дочекатися допомоги від технології може бути сильною. По-друге, тому що це ставить його колегу перед монітором у скрутне становище, фактично перекладаючи на нього відповідальність за епізод. Це, на мою думку, найбільша помилка іспанського арбітра – він вирішив не вирішувати! Втім, ВАР також помилився.

Але давайте також спробуємо пояснити це рішення, адже за помилкою завжди стоять причини. Причини, які могли спонукати ВАР не втручатися, можуть бути різними: Крістанте зупиняється за мить до того, як усвідомлює, що запізнився, він не наступає на ногу супернику, контакт відбувається лише лівою ногою по гомілці, і, найголовніше, Мудрик стрибає, здається, одразу після контакту. Але чи може поведінка українця виправдати рішення не ставити пенальті? Звичайно, ні. В даному випадку помилка Крістанте очевидна і повинна була призвести до призначення максимального покарання", – цитує Джанполо Кальварезу видання Calcio e Finanza.

Нагадаємо, що у компенсований час вирішального поєдинку відбору до Євро-2024 між Україною та Італією за останню пряму путівку у фінальну частину турніру стався неоднозначний момент у штрафному майданчику гостей з Михайлом Мудриком і Браяном Крістанте, після якого Хесус Хіль Мансано не наважився призначити пенальті. У підсумку матч закінчився з рахунком 0:0, а "на пряму" на чемпіонат Європи пробилася зібрна Італії. Україна ж посіла третє місце в групі С і тепер зіграє у плей-офф.