Ліга чемпіонів, 4 тур групового етапу

Група Н

Шахтар – Барселона – 1:0

Гол: Сікан, 40

Обидві команди проводили важкі матчі у чемпіонатах і виграли. Барселона дотиснула Реал Сосьєдад, а Шахтар здолав Динамо, відправивши у відставку Мірчу Луческу. Каталонцям у Гамбурзі вистачало навіть нічиєї, щоб гарантувати собі плей-офф.

Шахтар дуже впевнено розпочав зустріч, відсікаючи пресинг Барселони спокійними розіграшами. Різник навіть наважився обігрувати Лєвандовскі за кілька метрів від воріт – поляк збив кіпера "гірників", але минулося без травми. Підопічні Маріно Пушіча здебільшого виходили в атаку правим флангом, куди запускали швидких Сікана, Зубкова чи навіть Гочолейшвілі.

Втім, перший якісний момент прийшов зліва. Матвієнко обробив фірмове закидання Ракицького, зблизився з тер Штегеном, але безхитрісно пробив у воротаря Барси.

Каталонці мали відчутну перевагу за володінням, але нічого не могли вигадати на фінальній третині поля. Проста і красномовна статистика – за весь тайм гості не завдадуть жодного удару в площину, напрацювавши жалюгідні 0,06 очікуваних голів!

Натомість Шахтарю вдалася разюча атака на 40-й хвилині. Судаков вирізав божественну передачу від однієї бокової лінії до іншої на хід Гочолейшвілі. Грузин мав купу часу, щоб прицілитись і подати точно на голову Сікану – удар під стійку, 1:0. Данило з трьома голами приєднався до довгого списку найкращих бомбардирів ЛЧ.

Шахтар спокійно витримав до перерви, а в дебюті другого тайму продовжив жалити суперника. Гочолейшвілі і Сікан перевірили тер Штегена ударами з гострих кутів – німець не дрімав. Розлючений Хаві замінив відразу чотирьох гравців на 59-й хвилині! Довелося втручатися і Пушічу. Келсі вийшов замість героя Сікана, який тримався за ключицю. Ще одна відчутна втрата – Степаненко, який невдало зіткнувся з Ракицьким і поступився місцем Назарині.

Невеличка паніка виникла, коли Криськів летів накривати удар Феліша. Рикошет не залишав шансів Різнику, але м'яч просвистів повз стійку. Голкіпер Шахтаря працював ледь не на рівні Мануеля Нойєра – суперсейвів не робив, проте ідеально підчищав за партнерами і допомагав у розіграші.

Барселона у відчаї випрошувала пенальті. М'яч справді влучив у руку Матвієнку, але захисник Шахтаря грамотно притиснув кінцівку до корпусу. Трибуни Фолькспаркштадіона гнали "гірників", наче рідних. Невертон на куражі "роздягнув" Канселу і вліпив під дальню стійку. Радість бразильця обірвав свисток – маленький офсайд.

Боснійський арбітр Ірфан Пельто додав сивини земляку Пушічу, компенсувавши аж 7 хвилин. Шахтар пройшов і це випробування, довівши справу до перемоги. "Гірники" з 6 очками майже гарантували собі євровесну, якщо згадати про слабкість Антверпена. Не гріх мріяти і про плей-офф ЛЧ. Барса ж мусить нервувати через серію беззубих матчів – Порту вже сьогодні може наздогнати каталонців на вершині таблиці.