– Керівництво СК Дніпро-1 неофіційно звернулося до нашого клубу. Спочатку хотіли перенести матч зі Львова до Ужгорода. А коли отримали відмову, вирішили за допомогою УПЛ взагалі перенести матч на невизначений термін. За нашою інформацією, 21 серпня дирекція УПЛ прийме рішення про перенесення даного матчу.

– У цьому сезоні в регламенті з’явилась нова норма, що представники України в єврокубках можуть переносити ігри без згоди іншої сторони. Тож як Рух буде наполягати на тому, що зіграти потрібно саме 27 серпня?

– Така норма дійсно прописана в регламенті. Вона шляхом маніпуляцій тишком-нишком була просунута Шахтарем і керівництвом УПЛ. Це питання регламенту, як і деякі інші норми, свідомо не виносились на широке обговорення клубами. Виконком УАФ проголосував і ухвалив такі рішення, а тепер багато з цих нюансів опиняються на поверхні. Прем’єр-ліга і її керівництво зробили все, аби це питання не обговорювалось клубами, ніхто не акцентував на цьому пункті. Вони чудово розуміли й усвідомлювали абсурдність і скандальність цієї норми, але мовчки просували її.

УПЛ замість захисту інтересів Ліги, неприховано лобіює інтереси Шахтаря та інших учасників єврокубків. А внутрішні змагання відходять на другий план. Таким чином керівництво УПЛ відверто дискредитує інтереси Ліги й більшості клубів УПЛ.

Це не перший випадок в історії українського футболу, коли на внутрішню першість буквально плюють. Колись ще за каденції в ФФУ Григорія Суркіса Динамо грало матчі чемпіонату, коли їм заманеться. Згодом до таких методів вдався Шахтар. Виходить так, що клуби, які грають у єврокубках, якісь особливі й роблять все для того, аби підпорядкувати все виключно власним інтересам.

А інші клуби тоді хто: масовка, фон для грандів? Де тут спортивний принцип і як в таких умовах зберігати конкуренцію та право рівності? Те ж саме відбувається й у Кубку України: хтось проходить по три-чотири раунди кваліфікації, а гранди починають змагання за з 1/8 фіналу. А у сезоні 2020/2021 Динамо і Шахтар взагалі стартували одразу з чвертьфіналу. Тоді деякі спеціалісти жартували, що може Кубок не проводити взагалі, а просто фінальний матч між Динамо та Шахтарем.

Так само й тут напрошуються аналогії: може, нам на початку чемпіонату визначити учасників єврокубків від України на наступний сезон і тоді ніхто не буде ламати календар і регламент через коліно? Чи, можливо, зробити окремий чемпіонат України для команд, що грають в єврокубках?

Тому ми закликаємо усі інші клуби чемпіонату провести оперативну нараду щодо цього питання, аби змінити цей пункт регламенту. Не може клуб фактично одноосібно вирішувати, коли та де йому грати й диктувати умови іншим. Зараз виглядає так, що теперішнє керівництво УПЛ і УАФ діють виключно в інтересах обраних клубів.

– Чому Прем’єр-ліга допускає такі ігри з регламентом?

– Бо наша Ліга є слабкою, кволою і безхребетною. Вкотре ми переконуємось, що немає лідера, який жорстко відстоював би права усіх клубів, а не лобіював інтереси привілейованих команд.

Ця норма є в Регламенті, єврокубкові клуби тепер мають право апелювати до неї. Але головна рушійна сила цих змін – Шахтар. Вони зробили, що нібито всім так буде добре, аби інші клуби не скаржились.

– Клуби відповідають, що вони борються за рейтинг України в єврокубках та престиж на міжнародній арені.

– Наші єврокубкові бійці вже так доборолись, що в нас наступного сезону вже замість п’яти клубів в єврокубках, найімовірніше, залишиться чотири. І не в останню чергу через те, що в чемпіонаті їм створюють теплу ванну і мʼякий, помірний клімат. Рух підтримує клуби, які грають на євроарені, вболіває за них в євротурнірах, але наголошуємо на тому, що всі мають бути в рівних умовах", – цитує Чабана офіційний сайт Руха.

До слова, УПЛ вже перенесла цей поєдинок на невизначений термін.